Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stödja arkeologi och museiverksamhet i södra Sverige.
Järnåldersboplatsen i skånska Uppåkra blev grundligt undersökt 1996 och utgrävningar startade. Stora mängder föremål och spår av en kultplats hittades. Hittills har arbetet resulterat i över 20 000 fynd. Arkeologerna drar slutsatsen att Uppåkra varit ett ekonomiskt, politiskt och religiöst maktcentrum och eventuellt centrum för ett sydsvenskt rike. Här har funnits bebyggelse från 100 f.kr till 1000 e.kr.
Fynden i Uppåkra påverkar vår bild av historien och kan jämföras med utgrävningarna av Birka utanför Stockholm. Ändå är de statliga centrala satsningarna på att omhänderta och visa fynden minimala. Mängden fornfynd från Uppåkra och från övriga södra Sverige omhändertas i dag av Lunds historiska museum, som har den näst största samlingen av fornfynd i Sverige efter Historiska museet i Stockholm. Av historiska skäl lyder Lunds historiska museum under Lunds universitet och Utbildningsdepartementet. Ett enskilt universitet har alltså i praktiken ansvar för att finansiera södra Sveriges omhändertagande av fornfynd utan att få motsvarande resurser.
Kulturdepartementet har enligt vår mening ett ansvar för kulturpolitik i stort, även för den del av kulturen som inte har Kulturdepartementet som huvudman. När det gäller fornfynd borde det finnas en tydlig nationell strategi som säkerställer att arkeologiska fynd från hela Sverige kan tas om hand på ett säkert sätt och även bli tillgängliga för allmänheten. Samma resurser som satsas på fornfynd i Mälardalen borde satsas på viktiga arkeologiska upptäckter i övriga Sverige.
En viktig uppgift för Kulturdepartementet vore därför att se över hur arkeologisk forskning kan få liknande villkor i hela landet och hur nyupptäckta viktiga fyndplatser ska få likvärdiga förutsättningar att användas för forskning och för museiändamål. I fallet Uppåkrautgrävningarna borde det vara naturligt att Kulturdepartementet tillskjuter medel så att förutsättningarna blir någorlunda jämförbara med de satsningar som gjorts på att omhänderta fynden från Birka. En självklar utgångspunkt för en framtida satsning är att fynden ska stanna i Skåne, som en del av det regionala kulturarvet.