Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkra möjligheten att se grannlands-tv i Norden.
I gränsregionerna mellan de nordiska länderna har vi sedan tv:s barndom varit vana att kunna se varandras program. Förutom att utbudet av program på det sättet blir rikare bidrar gränsöverskridande tv-tittande till att människor vänjer sig vid att förstå sina nordiska grannspråk.
Det är olyckligt att de nordiska länderna inte samordnat övergången till digital-tv. I till exempel Öresundsregionen kan nu problem uppstå för många mottagare, när Sverige släcker sitt analoga system före Danmark. I Skåne har människor kunnat se tv redan innan svensk tv fanns, eftersom Danmark startade sina sändningar tidigare.
På sikt råder det stor osäkerhet om hur grannlands-tv kommer att utvecklas i de nationella digitala sändningarna. De tekniska möjligheterna för att hela Norden ska få tillgång till grannländernas tv-sändningar finns, men risken finns också att det till och med blir sämre möjligheter för människorna i gränsregioner där man sedan länge är vana vid att se tv-program över gränsen.
Nordiska rådet beslutade en rekommendation vid sessionen 2006 (rekommendation 24/2006). Rekommendationen lyder:
Nordiska rådet rekommenderar de nordiska ländernas regeringar
1. att säkra att de nordiska public service-kanalerna ingår i programutbudet när digital-tv införs
2. att arbeta för en harmonisering av tekniska standarder för digital-tv.
Det är bra när gränser kan överskridas, såväl geografiskt som digitalt. Därför bör svenska regeringen ta initiativ till konkreta förhandlingar på regeringsnivå om hur Nordiska rådets rekommendation ska kunna förverkligas.