Motion till riksdagen
2007/08:Kr213
av Siv Holma m.fl. (v)

Pris- och löneomräkning inom kultursektorn


v756

1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till hur pris- och löneomräkningen kan utformas på ett mer rättvist sätt än i dag för att motverka urholkning av anslagen inom kultursektorn.

2 Motivering

Uppräkningen av lönerna i pris- och löneomräkningen (PLO) i budgetpropositionen 2008 är historiskt låg och uppgår till endast 0,78 procent.

Jämfört med lönerna för 2006 som ökade i genomsnitt med drygt tre procent. (Medlingsinstitutet lönestatistik) innebär den historiskt låga löneuppräkningen en kontinuerlig urholkning av anslagen, vilket resulterar i nedskärningar, höjda biljettpriser osv. En sådan utveckling motverkar kulturpolitikens mål om att verka för att alla som bor i landet ska få tillgång till kulturlivet.

PLO-uppräkningen på utgiftsområde 17 ”Kultur, medier, trossamfund och fritid” omfattar 8 551 miljoner kronor. Summan av uppräkningen är 61 miljoner och det motsvarar en total, sammanvägd uppräkning på lite över 0,71 procent.

På utgiftsområdet finns dessutom 1 559 miljoner kronor som inte omfattas av pris- och löneomräkning. Den fria scenkonsten, amatörkulturens central­organisationer, litteratur- och tidskriftsstödet liksom hemslöjden är bara några exempel på kulturverksamheter som inte får någon uppräkning av sina anslag för pris- och lönehöjningar.

3 Tidigare behandling av frågan

Riksdagen har under åren 2004–2005 vid tre tillfällen begärt att regeringen ska vidta åtgärder i frågor som rör antingen stödet till de fria grupperna eller pris- och löneomräkningen av anslagen inom kulturens område.

Hösten 2004 uttalade riksdagen att regeringen skulle utvärdera effekterna av det nuvarande pris- och löneomräkningssystemet för anslagen inom kultursektorn.

En sådan utvärdering har regeringen ännu inte gjort.

Vänsterpartiets senaste motion i frågan besvarade utskottsmajoriteten i betänkande 2006/07:KrU1 med att avvakta regeringens beredning av Kultur­rådets förslag.

I budgetpropositionen 2008 volym 1, ”Utgifter, lån och bemyndiganden”, finns ett avsnitt 7.9 som heter ”Pris- och löneomräkningar”. I avsnittet redogör regeringen för bakgrunden till systemets tillkomst och kommenterar de nämnda tillkännagivandena från 2004 och 2005. Slutsatsen som regeringen drar är att man anser att pris- och löneomräkningen fungerar i stort sett bra. Den har heller ”ingen avsikt att se över eller byta modell för pris- och löneomräkningen”.

4 Allianspartiernas ställningstagande i opposition

När allianspartierna (m, fp, c, kd) var i opposition krävde de i juni 2006 att de fria grupperna och Teateralliansen skulle omfattas av en årligen återkommande pris- och löneomräkning. De skrev i en gemensam reservation att regeringen dessutom borde ”ta ett helhetsgrepp kring inflationssäkringen av anslagen på hela kulturområdet”.

I en interpellation den 30 mars 2007 om pris- och löneuppräkning för kultursektorn svarade kulturministern: ”Självklart ska det man säger i opposition också gälla … Anslaget till de fria grupperna och Teateralliansen ska omfattas av PLO och att regeringen borde ha ett helhetsgrepp över denna fråga. Detta avser vi att genomföra.” Kulturministern kunde emellertid inte ge någon tidsplan för när regeringen skulle genomföra de utlovade förändringarna.

5 Dags att komma till skott

Vänsterpartiet återupprepar kravet på att regeringen ska göra en uppföljning av de utredningar som RUT och Kulturrådet gjort, och att regeringen ges i uppdrag att återkomma med förslag till hur pris- och löneomräkningen kan utformas på ett mer rättvist sätt än i dag för att motverka urholkning av anslagen inom kultursektorn. Detta bör riksdagen begära av regeringen.

I budgetmotion för utgiftsområde 17, Kultur, medier, trossamfund och fritid, föreslår vi för prioriterade verksamheter höjningar av anslagen för att värdesäkra och skapa utvecklingspotential. Det gäller exempelvis den fria scenkonsten, amatörkulturens centralorganisationer och regionala kulturinstitutioner.

Stockholm den 30 september 2007

Siv Holma (v)

Torbjörn Björlund (v)

Rossana Dinamarca (v)

Egon Frid (v)

Elina Linna (v)

Eva Olofsson (v)

LiseLotte Olsson (v)