Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att fler konkreta insatser görs i syfte att främja kulturutbytet mellan Sverige och Finland och på så sätt bidra till att stärka – eller åtminstone bibehålla – det svenska språkets fortsatta kulturhistoriska betydelse i Finland.
Alltmer sällan kommer vi i kontakt med de starka historiska band vi har till våra närmaste grannländer. Särskilt markant är detta på språkområdet där den svensktalande befolkningen i Finland, såväl som den i Estland, håller på att glömmas bort i Sverige.
Det har funnits människor med svenska som modersmål i Finland i över 1 500 år. Detta förhållande har berikat såväl den svenska som den finländska kulturen under lika lång tid. Framstående män och kvinnor i historien inom alla områden vittnar om detta. Även raden av författare i Finland i modern tid med svenska som modersmål kan göras lång.
Det finns ett flertal svenskspråkiga dagstidningar, ett svenskspråkigt universitet (Åbo Akademi), svenskspråkiga teatrar, finlandssvenska förlag som ger ut svenskspråkiga böcker, två svenskspråkiga radiokanaler och en svenskspråkig digital tv-kanal. Detta är resurser och möjligheter som bättre bör utnyttjas i såväl Finland som Sverige.
Finlandssvenskarna har möjlighet att konsumera den kultur som hämtas från Sverige i form av tv-program, filmer, musik, veckotidningar och romaner – något som också främjar det kulturella utbytet. Den svenskspråkiga kulturen är i högsta grad levande i Finland även om dess talare konstant minskar. Sverige borde verka mer aktivt i syfte att främja förutsättningarna för att denna språkliga minoritet får en möjlighet att även i framtiden existera med svenska som modersmål.
Idag talas svenska i Finland av färre personer än någonsin tidigare – och denna andel av befolkningen minskar med en oroväckande hastighet sett i ett historiskt perspektiv. Den svenskspråkiga minoriteten i Finland utgör idag 5,5 procent – eller knappt 300 000 människor – om det svenskspråkiga Åland inkluderas.
Som en jämförelse kan nämnas att de svenskspråkiga i Finland utgjorde 12,9 procent av befolkningen år 1900 och 8,6 procent år 1950. Mellan åren 2000 och 2006 minskade antalet svenskspråkiga med hela 2 000 personer. Enligt finsk lag förlorar en kommun sin status som tvåspråkig om den språkliga minoriteten sjunker under 6 procent av invånarantalet.
Bland annat med anledning av ovanstående bör Sverige göra mer för att främja kulturutbytet mellan Sverige och Finland och på så sätt bidra till att stärka – eller åtminstone bibehålla – svenska språkets fortsatta kulturhistoriska betydelse i Finland. Det finns flera tillvägagångssätt som inte nödvändigtvis behöver vara så kostsamma. Sverige kan t.ex. stödja den finlandssvenska litteraturen, inte minst genom att uppmärksamma fler finlandssvenska författare, främja studentutbytet mellan länderna genom stipendier och/eller inrätta eller bidra till att finansiera professurer i svenska språket på relevanta finländska universitet som så önskar etc. Fler finlandssvenska författare som säljer i Sverige stärker den finlandssvenska litteraturen och berikar den svenska läsekretsen. Det är dessutom på tiden att den finlandssvenska språkgruppen återigen får en representant i Svenska Akademien.