Motion till riksdagen
2007/08:K417
av Margareta Cederfelt (m)

Ökad säkerhet och trygghet för myndighetspersonal


m1546

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka säkerheten och tryggheten för tjänstemän vid myndighetsutövning.

Motivering

För åtskilliga tjänstemän verksamma inom myndighetsutövning är hot, våld och trakasserier ett vardagligt inslag. Detta medför en försämrad arbetsmiljö och kan också indirekt påverka arbetsresultatet.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har i flera undersökningar kartlagt omfattningen av otillåten påverkan, såsom hot, våld och trakasserier som syftar till att påverka tjänstemäns yrkesutövning. Det har bland annat rört sig om tjänstemän verksamma inom Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen, Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

Otillåten påverkan definieras enligt Brå såsom allvarliga trakasserier, hot, våld eller annan påverkan som utöver att vara ett arbetsmiljöproblem riskerar att påverka den enskilda tjänstemannens myndighetsutövning och som därför i förlängningen utgör ett hot mot demokratin. Så många som 12 procent av de i studierna ingående tjänstemännen har utsatts för allvarliga trakasserier, hot eller våldssituationer. Exempel på utsatta utövare är tjänstemän inom kustbevakning, tull och skatteverk, poliser, åklagare, domare och nämndemän.

Den otillbörliga påverkan utförs enligt Brårapporten av enskilda individer och olika former av grupperingar. Den organiserade brottsligheten svarar för 25 procent av den otillbörliga påverkan.

Följden för de utsatta personerna är ofta traumatisk. Flera tjänstemän har övervägt att byta arbete, tvekat inför en åtgärd eller ett beslut, undvikit en arbetsuppgift eller blivit påverkade i sitt beslut eller sitt agerande på ett sådant sätt att tjänsteutövningen skulle kunna ifrågasättas.

Otillbörlig påverkan är ett problem som drabbar hela samhället. Om inte de tjänstemän som har i uppgift att utföra myndighetsbeslut känner sig trygga i sin roll kan följderna bli katastrofala såväl för den enskilde medarbetaren som för hela samhället. Det är därför angeläget att åtgärder snarast vidtas för att öka säkerheten och tryggheten för ovanstående yrkesgrupper.

Stockholm den 5 oktober 2007

Margareta Cederfelt (m)