Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om allmän flaggdag på Europadagen den 9 maj.
Förordningen (1982:270) om allmänna flaggdagar utfärdades i april 1982 och innehåller endast en förteckning över de 17 flaggdagarna. Förordningen har aldrig ändrats. Vi återkommer här med en motion där vi föreslår en ändring genom att också Europadagen blir allmän flaggdag.
Europadagen har sin bakgrund i den franske utrikesministern Robert Schumans lanserande av förslaget om att Tysklands och Frankrikes kol- och stålindustri skulle underställas en gemensam överstatlig myndighet (Schumanplanen). Detta skedde den 9 maj 1950. Schumans förslag ledde till bildandet av Kol- och stålgemenskapen, som blev första steget i skapandet av EG. För att högtidlighålla detta beslutade europeiska stats- och regeringschefer år 1985 att den 9 maj skulle firas som Europadagen. Flera länder inom EU har valt att lyfta fram gemenskapstanken genom att flagga under Europadagen den 9 maj. Självklart borde Europatanken genomsyra alla länder som är med i EU. Därför bör Europadagen enligt vår uppfattning vara allmän flaggdag också i Sverige.
Vi anser att EU:s roll för att befästa fred, stabilitet och demokrati i Europa inte kan överskattas. Likaväl som Sverige firar FN-dagen i november som allmän flaggdag är det självklart för oss att ha Europadagen som allmän flaggdag, både för att fira EU och för att visa solidaritet med de ideal som ligger bakom unionens bildande.
Många medborgare tycker att EU känns oviktigt och avlägset. Det är beklagligt och säkert en bidragande orsak till att valdeltagandet i 2004 års val till Europaparlamentet var lågt. Sveriges kommissionär var efter förra EU-valet också rättfram i sin analys när hon påpekade att vi i Sverige hade försummat att tala om de goda sidorna och fördelarna med samarbetet genom åren.
För att det europeiska samarbetet ska kännas närmare och viktigare behövs många insatser. Med en allmän flaggdag den 9 maj kommer förhoppningsvis Europasamarbetet att synas på ett helt annat sätt än vad som är fallet i dag. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.