Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om myndigheters omstrukturering och inrättande av servicekontor.
Våra myndigheter har skyldighet att ge god service till medborgare och företag. I uppdraget ligger också att ge service i hela landet. Senaste året har vi sett flera exempel på förslag till omstruktureringar som innebär neddragningar på mindre orter och därmed starkare lokalisering till storstadsområden. Det gäller till exempel arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket. Det har delvis gett upphov till starka protester där man förmedlat en känsla från både enskilda skattebetalare och företagare att beslutsfattare inte bryr sig om utvecklingen i alla delar av landet. Det är allvarligt och kan bidra till att helt fel signaler skickas ut. Det gäller t.ex. de områden där entreprenörsanda och fler arbetstillfällen skapat både framtidstro och grunden för en hållbar tillväxt. Det är inte ovanligt att människor också känner vilsenhet när de inte längre kan gå till ”sitt” kontor. Kanske är det framför allt äldre som värdesätter det personliga samtalet.
Att allting inte kan vara som förr är givet. Förändringar är nödvändiga. Med teknikens hjälp har många förbättringar gjorts. Men förändringar utan förankring eller förståelse hos dem som berörs är ibland dömda att misslyckas. Att upprätta servicekontor i en del kommuner är säkert bra och i många fall en riktig och framkomlig väg. Problemet är att ibland görs omläggningar så snabbt att både medarbetare, privatpersoner och företagare känner att de kommer i kläm. Jag har flera exempel från mitt hemlän Värmland där upprördheten kan vara stor i kommuner eller på kontor som känner sig ”drabbade”.
Det är värt att notera att i debatter i kammaren har finansministern hävdat att det inte ankommer på regeringen att tala om hur myndigheter organiserar verksamheten. Det kanske är riktigt, men en viss politisk styrning och därmed ansvarstagande för utvecklingen är nog inte fel. Dessutom menar t.ex. Skatteverket att den omställning som man nu vill genomföra i förlängningen är deras tolkning av det uppdrag man fått just från regeringen.
En särskild utredare ska nu se över frågan om ökad samverkan mellan myndigheter och hur inrättandet av servicekontor kan stimuleras. En klok tanke vore att regeringen ger signaler om att avvakta omställningsbeslut till dess man har bättre beslutsunderlag och konsekvensbeskrivningar. I takt med att betänkanden läggs fram från utredaren kan förhoppningsvis en bra dialog skapas som så småningom leder fram till bättre förankrade beslut.
Vad som ovan anförts om omstruktureringar och inrättande av servicekontor bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.