Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en svensk författningsdomstol.
En god demokratisk utveckling måste bygga på en klar maktdelning, där också maktens olika delar är från varandra fristående. Så är det förvisso i Sverige. Riksdag och regering är tydligt åtskilda. Riksdagen granskar den makt som utövas av regeringen. Men vi behöver ett från makthavarna och även lagstiftarna helt fristående granskningsorgan. Ett sådant organ skulle till exempel kunna vara en författningsdomstol.
En av de främsta uppgifterna för en sådan instans är att bl.a. granska vanlig lags överensstämmelse med grundlagen utan att själv som instans vara kopplad till lagstiftaren. Ett för Sverige nära exempel är den tyska författningsdomstolen och den verksamhet som där bedrivs. Den tyska författningen har genom denna ett mycket starkt skydd som i vissa avseenden går långt över det svenska.
Vi anser att Sverige skyndsamt bör komma till rätta med den demokratiska brist som det innebär att sakna en fristående författningsdomstol eller liknande instans. Frågan måste dock ses över grundligt då ett sådant införande givetvis får konsekvenser för demokratin och dess utövande – även om dessa konsekvenser är positiva.