Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om spärrgränserna vid personval för kommun, landsting och riksdag.
Sverige införde personval på 1990-talet för att väljarna skulle ha ett större inflytande på valprocessen och kunna rösta in de kandidater som en majoritet av väljarna ville se som förtroendevalda. Resultatet av den nya ordningen är blandat. Det var till och med så i det senaste valet att antalet kryssmarkerade inom vissa val sjunkit sedan tidigare.
Vi anser därför att det är viktigt för den demokratiska processen att vi får upp intresset för att människor kan välja in de kandidater som man vill se som sina företrädare i de olika partierna.
Vi anser att vi fortfarande har för höga begränsningsregler för när personvalet får ett genomslag och personen förs upp på listan. Det finns dock fog för att ha en nedre spärrgräns för att inte tillfälliga lycksökare som inte har en seriös avsikt att gå in i ett tungt politiskt arbete skall slinka igenom valprocessen. Men den gräns som finns idag är alltför hög för att många väljare ska känna att de har ett reellt inflytande.
Därför vill vi föreslå att den nuvarande 8 procentspärrgränsen för riksdagsval, och 5-procentspärrgränsen för kommun och landstingsval sänks till 4 % för samtliga val. Då får man också ett bra och enhetligt gränsvärde i folks medvetande som gäller både personer och partier.