Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda hur en granskning av personer som nomineras till politiska uppdrag och vid politiska utnämningar ska ske innan personen i fråga tillträtt sitt förtroendeuppdrag eller sin post.
Varje politisk skandal försvagar förtroendet för politikerna. Fokus kommer därmed att riktas på skandaler i stället för på politiska sakfrågor. Det faktum att personer i t.ex. lagstiftande församlingar inte följer gällande lagar innebär en uppenbar risk för att medborgarnas respekt för gällande regler och lagar undergrävs. Även om de förseelser som föranlett mediernas uppmärksamhet ibland är att betrakta som ringa och vanligt förekommande urvattnas förtroendet för politikerna och därmed demokratin. Även folkvalda är vanliga människor som begår fel och har brister. Frågan är om och i så fall vilka lagöverträdelser som är ”acceptabla” och vilken tid som ska ha förflutit innan lagöverträdelsen är sonad.
Genom att utarbeta ett slags checklista som t.ex. innefattar uppgifter om betalningsanmärkningar, skattebrott, mutor och bestickningar, förekomst i brottsregister, inblandning i s.k. affärer etc. får den enskilde besvara frågor som rör den egna laglydigheten och vandeln. Efter denna genomlysning skall en sanningsförsäkran undertecknas. En sanningsförsäkran som är osant intygad bör vara tillräckligt skäl att den enskilde inte ska kunna inneha t.ex. ett förtroendeuppdrag.
Ett annat alternativ är offentliga utfrågningar innan viktiga poster tillsätts. Det är viktigt för demokratin att en granskning görs före – inte efter – nomineringar och tillsättningar.