Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tilläggsdirektiv till Grundlagskommittén.
Det förekommer att valda ledamöter i fullmäktige och även i riksdagen efter valet lämnat sitt parti men ändock sitter kvar och arbetar för det parti man gått över till eller som politisk vilde.
De mest uppmärksammade fallen på senare tid är en moderat fullmäktigeledamot i Halmstad som nu är sverigedemokrat och två moderata ledamöter i Sundbyberg som nu gått över till Socialdemokraterna. I båda fallen har detta påverkat majoritetsförhållandena i respektive kommun.
I dag är det endast den valda personen som kan lämna sitt uppdrag genom att avsäga sig detta. Jag tycker att detta är fel eftersom väljarna som röstat på ett partis politik och dess kandidater, och kanske till och med har kryssat ledamoten som lämnar på detta vis, blir lurade. Väljarnas vilja i valet måste alltid stå i fokus.
Självfallet har partierna ett mycket stort ansvar för att de kandidater som finns på valsedlarna också står för den politik som partiet vill genomföra. Det är också ett ansvar för kandidaten att vara väl orienterad och själv förankrad i de värderingar och den politik som det parti man kandiderar står för.
Jag skulle vilja att partierna har ett avgörande inflytande när det gäller avsägelser av ett politiskt förtroendeuppdrag i fullmäktige och riksdag när en person byter parti eller blir politisk vilde under mandatperioden. Jag anser att regeringen bör ge grundlagskommittén i uppdrag att beakta vad som anförs i denna motion.