Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändrade regler gällande personval.
Personvalsinslag har använts i Sverige under ett drygt decennium. Utöver att rösta på ett parti har väljarna kunna rösta på en enskild kandidat. Om en person erhållit tillräckligt många personröster bland dem som röstat på partiet blir kandidaten personvald. Det svenska systemet är med andra ord en kombination av partival och personval till skillnad från det rena partival vi tidigare haft eller det rena personval som finns i en del andra länder.
Politik är en förtroendebransch. Att kandidera, agera som förtroendevald och senare utvärderas av väljarna hålls samman av förtroende eller ibland brist på detsamma. Ett tydligt personvalsinslag är positivt och vitaliserande för demokratin. Väljaren ges större möjligheter att välja sin eller sina kandidater, få genomslag för sina idéer och senare kunna utkräva ansvar. Kandidater får därtill bättre möjligheter att verka på mandat som är personliga, inte bara i valtekniska termer.
För att som kandidat bli personvald krävs att minst 5 procent av de röstande på ett parti röstar på kandidaten i valet till kommun- eller landstingsfullmäktige. I riksdagsvalet ligger ribban på 8 procent.
Att nivån för en kandidat att bli personvald, eller för väljarna att välja in en specifik person, skiljer sig åt mellan riksdags- respektive kommun- och landstingsvalen är ologiskt. Det är därför rimligt att nivån för att bli personvald till riksdagen sänks till samma nivå som i valen till kommuner och landsting, det vill säga 5 procent av de röstande.