Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det stora antalet myndigheter i Sverige.
Att Sverige har ett i det närmaste oöverskådligt antal myndigheter är för många ett välkänt faktum. Det är däremot inte alla som vet exakt hur många myndigheter det egentligen finns. Under föregående mandatperiod tillsattes till och med en utredning med syfte att ta reda på hur många myndigheter det egentligen existerade i vårt land. Man visste att antalet var ungefär 350 stycken men alltså inte exakt hur många. Detta anser jag var ett tydligt men också skrämmande exempel på den mycket tunga svenska byråkratin. Om makthavarna själva inte vid den här tiden visste hur stort antalet myndigheter var, kan man bara fundera över hur medborgarna såg på saken.
Redan efter det första året med en ny regering har ett antal myndigheter försvunnit eller åtminstone slagits ihop eller gått upp i andra. Ett exempel är den tidigare myndigheten Handelsflottans kultur- och fritidsråd som numera är en del av Sjöfartsverket. Att antalet myndigheter blir färre gör den svenska byråkratin mindre oöverskådlig och det är viktigt. Det finns även ekonomiska vinster att göra när sammanslagningar av myndigheter sker. Onödigt höga totala lokal-, IT- och personalkostnader är en direkt följd av att det finns myndigheter som har likartade eller åtminstone uppgifter som lite diffust går in i varandra.
Att nuvarande regering har gjort ansatser för att bli av med ett antal mindre myndigheter är positivt men processen måste dock gå fortare än den idag gör. Man bör enligt min mening göra en större översyn kring myndigheternas organisation och samtidigt noga fundera över om deras uppdrag är behövliga och inte minst tydligt formulerade. Allt finns att vinna i en sådan översyn – både för staten och för medborgarna.