Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om offentlighet vid de kungliga hovstaterna.
Den svenska offentlighetsprincipen och meddelarfriheten är grundläggande för vår demokrati, och traditioner som vi kan vara stolta över i Sverige. Emellertid gäller inte offentlighetsprincipen kungens och hovets inkommande eller upprättade handlingar, vilket är mycket märkligt. Även om kungens uppgifter idag är begränsade menar vi att det är orimligt att monarkin inte ska underkastas samma offentlighetsregler som gäller för alla andra myndigheter och samhällsinstitutioner, liksom statliga och kommunala bolag, såvitt avser information i tjänsten. I sig är det naturligtvis orimligt att någon kan ärva en samhällsposition, men oaktat att uppdraget ärvs så utgör inte heller det något hinder för att offentlighet skall råda som utgångspunkt för hovstaterna.
Naturligtvis kan det förekomma att kungen och hovstaterna får ta del av mycken utrikesrelaterad information. I fall där denna information kan anses skada utrikes relationer skall sådan information sekretessbeläggas utifrån laga grunder.