Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av översyn av mediekoncentrationen.
Den 30 november 1997 avslutade Rådet för mångfald inom massmedierna sitt arbete. Det är tio år sedan och utvecklingen inom mediemarknaden har varit mycket snabb sedan dess.
Senaste genomgången av dagspressens ekonomi visar, att de tre största tidningsenheterna – Bonnier, Schibsted och Stampengruppen – står för 62,5 % av de totala intäkterna och de sex största för sammanlagt 76 % av intäkterna.
Inom tv-marknaden har etablerade mediehus som Bonnier, MTG och SBS en mycket stor andel av marknaden. Bonnier är bland annat ensam ägare till de ledande kommersiella tv-företagen i både Sverige och Finland, MTV och TV 4.
Inom biografverksamheten har nyligen Bonnier genom Svensk Bio köpt upp det konkursdrabbade Astoria Cinemas, vilket innebär att mediehuset står för i stort sett hela biografmarknaden i landet. Inom koncernen finns också SF Media som säljer reklamplats.
Den ökande sammanflätningen av olika delar inom mediemarknaden innebär, att ett bolag eller en koncern i stort sett styr hela utbudet inom flera olika medier. Det är illa för mångfalden inom opinionsbildning och därmed också för demokratin. Det finns länder, exempelvis Norge, som har en begränsning av hur mycket av mediemarknaden en ägare får äga. En sådan begränsning skulle möjligen vara bra också för Sverige.
Med utgångspunkt i detta anser jag, att det är hög tid att se över mediekoncentrationen i Sverige och i det sammanhanget belysa helheten på marknaden och inte bara varje medieform för sig.