Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förnya ordens- och titelväsendet i Sverige.
Sverige har en gammal fin tradition av att dela ut förtjänsttecken till medborgare som har gjort sig förtjänta av en speciell utmärkelse. Tidigare har även utdelandet av titlar under historisk tid tjänat liknande syften genom att bemärkta och förtjänta personligheter t.ex. har adlats.
I dag sker utdelandet av förtjänsttecken av konungen efter förslag från en kommitté. Utdelningen av titlar förekommer inte i Sverige vad jag känner till, men väl i t.ex. Storbritannien där drottningen delar ut adelstitlar som gäller under en persons livstid till personer som tjänat det brittiska samhället väl. Dessa titlar går enligt uppgift ej i arv.
I historisk tid var utdelandet av titlar och förtjänsttecken ett medel för samhället och konungen att belöna personer som hade gjort riket stora tjänster. Det var ett belöningssystem som då hade fördelen att det var betydligt billigare för samhället än att höja lönerna för dessa personer.
I dag har vi en situation där lönerna på chefsnivå rusar i höjden på ett oroväckande sätt. Lönerna når höjder som av många människor upplevs som orimliga, samtidigt som man inte kan finna serösa förslag till alternativ, då lönerna sätts av marknaden, av styrelser och i mångt och mycket av konkurrensen på marknaden samt vederbörande persons kompetens respektive av marknadens efterfrågan av just denna kompetens.
Min personliga erfarenhet av löneförhandlingar på chefsnivå är också den att det ofta inte handlar om den reella pengamängden som lönen består av utan ofta om hur tjänsten och personen värderas i förhållande till andra tjänster och personer. Det handlar om prestige och konkurrens mellan nivåer, där lönesumman blir en mätare på hur efterfrågad man som person och kompetens är i förhållande till andra medtävlare, inte så mycket om den exakta lönesumman och vad den motsvarar i konsumtionsförmåga.
I denna situation, med denna konkurrens där lönerna snarare tjänar som måttstock än som en summa som motsvarar ett konsumtionsbehov, vore en intressant lösning att söka andra alternativ till löner för att belöna ledande personligheter i samhället. Och här kommer frågan om ett förnyat ordens- och titelsystem upp.
I historisk tid användes t.ex. adelstitlar som ett sätt att belöna utomordentliga insatser i samhället. Man erhöll en titel och fick tillåtelse att hänga upp en vapensköld i Riddarhuset, och detta var mycket mer värt än en än så stor löneökning, eller man fick en medalj, ett förtjänsttecken av hög dignitet som ett erkännande. I mångt och mycket var detta sätt att belöna billigare för samhället, men också mer korrekt, eftersom man erhöll ett bevis för samhällets tacksamhet över det gjorda arbetet som inte var lika förgängligt som pengar och som syntes betydligt mera i samhällslivet än ett enkelt lönebesked, vars effekt enbart syns på bankkontot.
Därför föreslår jag att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att tillsätta en utredning i syfte att förnya ordens- och titelväsendet i enlighet med vad som anförs i motionen.