Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om begravningsavgiftens storlek.
Trots att kyrkan är skild från staten numera är Svenska kyrkan fortfarande huvudman för den svenska begravningsverksamheten. Som medlem i Svenska kyrkan betalar man en så kallad kyrkoavgift där även begravningsavgift ingår. Det innebär att de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan endast betalar en begravningsavgift för de tjänster som kyrkan tillhandahåller vid begravning. Som exempel kan nämnas kremering, anläggning och vård av begravningsplatser, lokaler för både religiösa och icke religiösa begravningscermonier, gravplatser och gravsättningar.
Storleken på kyrkoavgiften inklusive begravningsavgiften fastställs av huvudmannen enligt begravningslagen. Varje enskild församling eller samfällighet inom Svenska kyrkan fastställer storleken på begravningsavgiften utifrån vilka kostnader och intäkter som församlingen eller samfälligheten har. Detta får till följd att avgifterna kan variera mellan församlingarna.
Var individer får begravas är starkt reglerat av samhället och bör också vara ett samhällsansvar. Därför borde också begravningsavgiften, som liknar en skatt, vara på samma nivå per skattekrona för alla, i varje fall inom en och samma kommun.