Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att EU-byarna redan i ett tidigt skede bör ingå i planeringen för det svenska ordförandeskapet 2009.
Den folkliga förankringen kring EU är på många håll dålig och man menar att unionen lider av ett demokratiunderskott. Mötesplatser i form av EU-byar där medborgare från olika EU-länder kan träffas under enkla former skulle kunna vara ett sätt att skapa ett bredare folkligt intresse och engagemang kring Europafrågorna. Visionen är att skapa europeiska mötesplatser och besöksmål som kan leda till både ett ökat samarbete ute i Europa och en positiv utveckling i den egna regionen. Den långsiktiga ambitionen är att det bör finnas en by i varje EU-land.
Syftet med verksamheten är i första hand själva mötet mellan ”vanliga människor” och inte en ”by” i form av en samling byggnader. I många fall går det bra att utnyttja vanliga samlingslokaler. Målsättningen med mötena är att dels ge ökad kunskap om och diskutera vad EU representerar, dels ge personer som arbetar med EU-relaterade frågor möjlighet att diskutera dessa med medborgarna. För att få så breda synpunkter som möjligt ska naturligtvis även företrädare som är skeptiska till EU få komma till tals.
Konceptet bakom EU-byar har utarbetats i samverkan mellan olika intressenter i Västerbergslagen med Smedjebackens kommun i spetsen.
För att kunna testa idén i praktiken pågår en försöksverksamhet med stöd från EU-kommissionen. I försöket ingår förutom Smedjebacken, Tralee på Irland, Larnaca på Cypern och Petrosani i Rumänien. Försöket omfattar en rad nationella och internationella träffar och aktiviteter med representanter för de ingående länderna. Ett annat syfte med försöket är att få svar på hur en attraktiv mötesplats kan byggas upp och hur man får satsningen att bidra till regional tillväxt och utveckling.
Hösten 2009 innehar Sverige ordförandeskapet i EU. Sverige har allt sedan sitt inträde i unionen drivit frågor om demokrati och öppenhet. Det skulle vara en framgång om konceptet EU-byar skulle kunna lanseras i samband med det svenska ordförandeskapet.
Den pågående försöksverksamheten startade i höstas och löper fram till våren 2008, men skulle behöva förlängas för att mera konkreta resultat ska kunna presenteras. Jag bedömer att utsikterna för en förlängning skulle förbättras om EU-byarna redan i ett tidigt skede ingår i planeringen för det svenska ordförandeskapet 2009. Detta bör ges regeringen till känna.