Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skilda valdagar för valen till riksdagen respektive kommuner och landsting.
Sverige har under flera decennier haft gemensam valdag för riksdag, kommuner och landsting.
För tillfället pågår Grundlagsutredningen. Det är en parlamentarisk sammansatt kommitté som har till uppgift att göra en samlad översyn av regeringsformen. Arbetet ska särskilt inriktas på att stärka och fördjupa den svenska folkstyrelsen, att öka medborgarnas förtroende för demokratins funktionssätt och att höja valdeltagandet. Under det senaste året har frågor om landets författning varit aktuella. Bland annat har det föreslagits en möjlighet att genomföra nyval till den kommunala nivån för att komma ifrån de problem och låsningar som vi sett på några ställen efter valet 2006.
Våra olika politiska nivåer i Sverige har olika ansvarsområden. Med dagens ordning med en gemensam valdag riskerar viktiga frågor att hamna i skymundan. Exempelvis hamnar ofta kommunala eller landstingskommunala frågor i skuggan av rikspolitiken i de allmänna valen. Att skilja valdagarna skulle ge mer fokus på de aktuella frågorna och därigenom vitalisera vår demokrati. Det vore därför rimligt att inrätta en valdag för val till riksdagen och en dag för val till kommuner och landsting.