Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för en ändring av regelverket så att ersättning kan utgå för en nära anhörig som förlorar arbetsinkomst då denne genomför ett uppdrag som vanligtvis sköts av den förtroendevalde.
Det är mycket viktigt att de politiska förtroendevalda har en bred representation. För att undanröja ekonomiska hinder för att en person åtar sig förtroendeuppdrag ger kommunallagen stöd för att en skälig ersättning utgår.
För en grupp förtroendevalda innebär uppdraget att någon annan person får engageras för att genomföra uppgifter som vanligtvis vilar på den förtroendevalde. Detta kan t.ex. gälla föräldrar som behöver ha barntillsyn eller anhörigvårdare som behöver avlösning under genomförande av förtroendeuppdraget.
Enligt jurister på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ska lagen tolkas så att ersättning för detta uppdrag inte kan utgå till en nära anhörig.
I klartext innebär detta: En småbarnsmamma engagerar sig i kommunfullmäktige och mötet äger rum på kvällstid. Barnens pappa, som jobbar skift, kan då inte få ersättning från kommunen för att denne är hemma och vårdar sina egna barn. Om man däremot anlitar grannens tonåringar för att ansvara för tillsynen kan ersättning utgå.
Det måste väl ändå vara så att den som är mest lämplig är den nära anhörige? Detta anser jag vara diskriminerande och detta regelverk bör omgående ändras. En förälder som tar ledigt för att stötta sin partner i dennes förtroendeuppdrag ska inte drabbas ekonomiskt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.