Riksdagen beslutar att återta sitt utförsäljningsbemyndigande gällande Telia Sonera, Nordea, SBAB, Vin & Sprit och Vasakronan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen, i samband med fortsatta utförsäljningar av statligt ägda bolag, säkerställer att dessa bereds i enlighet med regeringsformens beredningskrav.
Sex statliga bolag ska försäljas till en summa av ca 200 miljarder kronor. Gemensamma värden ska oåterkalleligen avyttras. Det säger sig självt att varje seriös regering vill göra en sådan affär på ett så korrekt sätt som möjligt. Denna regering har dock valt en helt annan väg. När Riksrevisionen och dess styrelse helt frankt hävdar att regeringens handläggning av frågan strider mot grundlagen struntar regeringen i detta mycket allvarliga och helt unika påpekande och väljer att i stället trycka fram ärendet för beslut. De rent konstitutionella tveksamheterna i ärendets hantering är många och svåra. Det framgår inte minst av de rubriker som finns i skrivelsens avsnitt om Riksrevisionens iakttagelser och slutsatser på sidorna 6 och 7. Där står ”regeringen har inte gjort någon genomgång” (av de statliga bolagen som utlovades i budgetpropositionen 2006/07:1), ”beredningen har varit otillräcklig” och ”det finns brister i dokumentationen”.
Ärendet om försäljning av sex statliga bolag är under innevarande riksdagsår föremål för granskning av konstitutionsutskottet efter flera anmälningar från enskilda riksdagsledamöter kombinerat med utskottsinitiativ. Den granskning utskottet ska göra i detta ärende måste ske med samma noggrannhet som övrig granskning av regeringen.
I samband med att Riksrevisionens rapport publicerades i maj 2007 behandlades frågan i konstitutionsutskottet på initiativ från oss socialdemokrater. Vi föreslog då dels att utskottet skulle kalla till sig riksrevisor Lennart Grufberg som skrivit rapporten, dels att utskottet omedelbart skulle påbörja granskningen i det anmälningsärende som redan då fanns. Utskottets borgerliga majoritet avvisade dock dessa förslag. Därför ser vi det inte som meningsfullt att lyfta fram dessa förslag ytterligare en gång.
Självklart kan inte konstitutionsutskottet nu yttra sig över detta ärende och på så vis föregripa den allsidiga utredning som ska göras av utskottet. Men för att konstitutionsutskottets granskning ska ha något verkligt värde är det lika självklart att riksdagen inte tillåter att regeringen går vidare med försäljningen efter den unikt skarpa kritik som riktats mot den. Speciellt viktigt är detta eftersom kritiken inte kommer från vem som helst utan från ett av riksdagen inrättat kontrollorgan, Riksrevisionen. Riksdagen bör därför upphäva det tidigare bemyndigandet att helt eller delvis avyttra statens aktier i de fem företagen Civitas Holding, SBAB, Vin&Sprit, Nordea Bank, och Telia Sonera till dess konstitutionsutskottets granskning är klar. När granskningen är avslutad kan riksdagen, mot bakgrund av vad den kan ge, eventuellt fatta nya beslut om bemyndiganden som då kan vara utformade så att de lärdomar som kan dras av granskningen kan tas till vara.