Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att polisen i större utsträckning än vad som sker i dag ska kunna narkotikatesta bilförare i trafiken.
Alkohol- och narkotikamissbruk är några av vårt samhälles största problem. Missbruket bryter ner individer och krossar deras liv, det trasar sönder familj och vänner. Det är också en betydande orsak till brottslighet, till exempel ratt- och drogfylleribrott. Det krävs nya åtgärder för att få säkrare vägar och för att lättare komma åt de förare som kör påverkade.
Narkotikaanvändning bland Sveriges befolkning är ett allvarligt problem, inte minst bland ungdomar. Narkotikaanvändningens följder visar sig också i allt högre grad i olycksstatistiken när det gäller bilkörning. Tyvärr är polisens möjligheter att vid kontroller ertappa drogpåverkade förare idag begränsade, främst av det skälet att inga sållningsinstrument är tillåtna när det gäller att fånga in drogpåverkade förare. Polisens möjligheter att upptäcka och fatta misstanke om narkotikapåverkan har visserligen förbättrats men metoden har sina klara begränsningar. Det är genom att studera bilistens ögon och ögonrörelser som polismannen ska avgöra om det finns misstanke om droganvändning. Den metoden är i praktiken svår, ibland omöjlig, att använda utomhus vid vägkanten, speciellt i mörker. Det finns också läkemedel som påverkar pupillens storlek, vilket försvårar ytterligare. Dessutom krävs en betydlig mängd narkotika i blodet för att de eftersökta symtomen ska visa sig. Det är endast vid skälig misstanke om narkotikapåverkan (den högre graden av misstanke) som polisen får beordra blodprovstagning.
På samma sätt som utandningsprovet som sållningsinstrument för alkohol blivit rutin vid kontroller av fordonsförare borde polisen ges möjlighet att på ett enkelt sätt få använda sållningsinstrument för narkotika för att se om föraren är påverkad. Metoder med samma tillförlitlighetsgrad som utandningsprov finns redan på marknaden och används i flera europeiska länder och i USA. Provtagningen som består i att man stryker en liten pappersbit mot huden och på den fångar upp narkotikamolekyler innebär inte större ingrepp i den personliga integriteten än alkoholutandningsprov, då dessutom ett aktivt deltagande krävs från den undersökte.
I Sverige förhindras användandet av sållningsinstrument för narkotikapåverkan av gällande lagstiftning eftersom metoden betraktas som kroppsbesiktning. Bilförare som stoppas i trafikkontroller bör kunna narkotikatestas i större utsträckning än vad som sker idag.