Motion till riksdagen
2007/08:Ju439
av Johan Pehrson och Hans Backman (fp)

Krafttag mot fotbollshuliganerna


fp1321

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tidigare och tydligare förebyggande insatser för att hjälpa ungdomar med problem.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att komplettera lagen om tillträdesförbud vid idrottsevenemang så att även polisen får möjlighet att ansöka hos åklagare om att portförbjuda huliganer till arenorna.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skärpa straffet för överträdelse av tillträdesförbud så att den som bryter mot förbudet kan gripas och ytterst häktas.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra för åklagare att utfärda tillfälliga förbud till arenorna.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om enhetligare system för tillståndsgivning av kameraövervakning på arenorna.

Motivering

Fotboll är för många människor en stark upplevelse. Tyvärr har vi de senaste åren i Sverige sett framväxten av ett så kallat fotbollsvåld. Det som ska vara glädje att uppleva har bytts ut i våld och tråkigheter. Vi har sett upplopp i både Göteborg och Stockholm. I Örebro län har vi ännu varit relativt förskonade. I flera städer samlas dock supportrar före och efter matcherna för att ”göra upp”. Allt fler trasiga ungdomar rekryteras till en kärna av huliganer – och allt mer av kriminalitet har börjat dyka upp.

En liten skara ska inte få förstöra för majoriteten. Barnfamiljer ska inte behöva välja bort fotbollsmatcher av rädsla för att hamna mitt i bråken före eller efter en match. Det krävs mer – av oss lagstiftare, av polisen och av klubbarna. Det är dags att sätta klackarna i marken och markera mot våldet kring fotbollen. I England måste fotbollshuliganer i dag anmäla sig vid polisstationen i en annan stad än där matchen hålls som en konsekvens av våldet. Den vägen vill vi inte behöva gå i Sverige.

Det krävs förebyggande insatser där vi tidigare och tydligare griper in för att hjälpa barn och ungdomar som är på väg ut i fritt fall i livet. Det handlar om en socialtjänst med vässade verktyg och en polis som utreder alla brott oavsett gärningsmannens ålder.

Lagstiftningen måste också skärpas. Vi har en lag om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang som måste kompletteras genom att också polisen får möjlighet att ansöka hos åklagaren om att portförbjuda huliganer till arenorna, något som bara klubbarna kan göra i dag. Både polisen och klubbarna har information om vilka som inte bör komma in på matcherna. Men mycket av informationen som klubbarna behöver för att ansöka om tillträdesförbud, får polisen inte lämna ut. Det behövs även en skärpning av straffet för överträdelse av tillträdesförbud så att den som bryter mot förbudet kan gripas och ytterst häktas.

Ett beslut om tillträdesförbud måste gå fort. Om åklagarna skulle få in ett stort antal ansökningar på samma gång är risken stor att handläggningen tar för lång tid. En möjlighet för åklagarna att utfärda tillfälliga förbud, så kallade interimistiska beslut, skulle göra att klubbarna snabbt kan portförbjuda våldsamma personer.

Kameraövervakning inne på arenorna är en möjlighet att på ett effektivt sätt kunna identifiera dem som bråkar inne på arenorna. Men länsstyrelsernas tillståndsbeslut för kameraövervakning ser olika ut runt om i landet och behöver bli enhetligare. Fotbollförbundet menar att klubbarna bör ansöka om nya eller ändrade tillstånd för att få rätt att hantera materialet. Vi hoppas att fler klubbar ser detta som en tillgång för att stärka säkerheten kring matcherna.

Fotboll ska vara en fest och en glädje. Det är dags att ta krafttag mot dem som sätter våldet före fotbollen.

Stockholm den 5 oktober 2007

Johan Pehrson (fp)

Hans Backman (fp)