Motion till riksdagen
2007/08:Ju425
av Désirée Pethrus Engström (kd)

Riskfyllda mötesplatser på Internet


kd724

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning för att se över lagstiftning avseende ungdomars utsatthet på Internet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör ta upp frågan om barns säkerhet på Internet i internationella sammanhang, företrädelsevis i EU.

Risker med ungas Internetkontakter

Internet har alltmer blivit en självklar del av ungdomars sociala vardag. Det är på många sätt positivt, men medför också risker. Det blir allt vanligare med sexuella trakasserier och övergrepp som en följd av nätkontakter och chattande. Vi behöver öka kunskapen om hur vi kan skydda våra ungdomar från de risker som finns. Idag finns sajter som Lunarstorm, Snyggast.se, Kamrat.com, Playhead m fl som har olika kontaktsidor. Alltfler lägger ut sig själva via webbkameror, och unga personer luras lätt in i farliga situationer och kontakter. Det finns ett stort antal förövare som letar kontakter via olika sajter.

Webbprostitution

Webbkameraprostitution har blivit vanligt. Både killar och tjejer visar upp sig mot betalning för pengar till mobiltelefon, biobiljetter eller riktiga pengar till konton. Män från hela Europa kontaktar unga flickor i Sverige och frågar om de mot betalning vill ha sex via webbkamera.

Nätmobbing

Det finns också många idag som lägger upp information på nätet för att mobba, så kallad nätmobbing. Det kan vara att man smygfilmar någon i en utsatt position och sedan lägger ut filmen på nätet för att trakassera den personen.

Det finns inga enkla tekniska lösningar för att förhindra att barn blir kontaktade av pedofiler eller lockas in i förnedrande och destruktiva beteenden på Internet. Naturligtvis ska Internet även fortsättningsvis vara en del av ungdomars vardag men frågan om den senaste tidens alltmer råa ton på Internet kräver att vi ser över dessa frågor.

Förtal på Internet

Utvecklingen går så snabbt att regeringen bör tillsätta en utredning för att titta på dagens verklighet, blicka framåt och föreslå förändringar om detta är möjligt. Kanske behöver frågan också upp på EU:s agenda för diskussion. Det är viktigt att unga personers hälsa blir en viktig fråga och att vi ökar kompetensen på detta område.

Stockholm den 5 oktober 2007

Désirée Pethrus Engström (kd)