Motion till riksdagen
2007/08:Ju411
av Oskar Öholm och Gustav Blix (m)

Polisen som en enhetsmyndighet


m1706

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta se över och reformera polisens organisation.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en nationell spetskompetens i bekämpandet av grov och organiserad brottslighet.

Motivering

En väl fungerande poliskår är en förutsättning för upprätthållandet av lag och ordning. Därför är uppdraget att se till att det i hela landet finns resurser för att förebygga, utreda och klara upp brott en av politikens viktigaste uppgifter.

Men den poliskår som ska stå till medborgarnas tjänst beskrivs och uppfattas ofta som både svårstyrd och rörig. Det är inte alltid enkelt att avgöra huruvida resurser används på ett effektivt sätt. Det kan också förekomma stora skillnader i både bedömningar och prioriteringar beroende på i vilken del av landet man befinner sig. Detta är naturligtvis problematiskt av flera anledningar. Dels skapar det en organisation som blir svårare att kontrollera och styra, dels riskerar det att på sikt undergräva medborgarnas förtroende för en av de mest centrala samhällsfunktionerna vi har.

Utmaningen framöver ligger i att reformera verksamheten på ett sätt som både stärker förtroendet för polisen, ökar effektiviteten och bidrar till bättre brottsbekämpning. Vi menar att regeringen i detta arbete bör noga överväga att ersätta dagens 21 polismyndigheter med en enhetsmyndighet. I andra delar av vårt samhälle, senast på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, så har en sådan organisatorisk förändring bidragit till ett effektivt reformarbete. En enhetsmyndighet för polisen skulle förmodligen stärka effektiviteten, skapa mer lättförståeliga strukturer och göra styrningen av organisationen tydligare. Det blir också lättare att utvärdera och utkräva ansvar. Detta kan bidra till att resurser används på rätt sätt och att alla medborgare behandlas lika när de möter lagens tjänare.

Dessutom kan en nationell samordning leda till en kraftsamling av kompetens och resurser för att – i likhet med till exempel amerikanska FBI – kunna utgöra ett mer effektivt vapen i kampen mot grov och organiserad brottslighet.

Stockholm den 4 oktober 2007

Oskar Öholm (m)

Gustav Blix (m)