Motion till riksdagen
2007/08:Ju383
av Christer Nylander (fp)

Skärpt straff för mutbrott


fp1482

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skärpt straff för mutbrott i offentlig sektor.

Motivering

Korruption, eller mutor, som det ofta kallas i dagligt tal, är ett allvarligt ekonomiskt brott. I Sverige lever vi gärna i tron att vårt land i stort sett är fritt från korruption. Till del får denna åsikt stöd i diverse internationella studier där vi ofta tillhör de bättre. Men ibland uppmärksammas fall som får oss att se att Sverige inte på något sätt är skyddat från korruption, och faktum är att det finns väldigt lite forskning kring hur omfattande korruptionen egentligen är i Sverige.

En undersökning av Brottsförebyggande rådet visar att 6 % av 4 500 offentligt anställda tjänstemän har anmält till överordnad chef att man fått otillbörliga erbjudanden. Under perioden 2003 till 2005 redovisar Riksenheten mot korruption en ökning i antalet inkomna ärenden och inledda förundersökningar, till viss del förklaras uppgången av Systembolagsaffären. Man ska förmodligen också räkna med att det finns ett icke obetydligt mörkertal.

När det gäller korruption är det emellertid inte alltid mängden brott som är det viktiga att studera. Ett enda framgångsrikt mutförsök kan få stora konsekvenser och som vanligt när det gäller ekonomisk brottslighet är det de skötsamma som är förlorare, inte minst tillhör skötsamma företagare de som förlorar. Därför finns det skäl att ytterligare skärpa kampen mot korruption även i ett land som i internationella jämförelser anses ligga bra till.

I nuvarande lagstiftning likställs mutbrott inom näringslivet med mutor i offentlig verksamhet. Jag menar att detta är felaktigt. Det finns en särskild dimension när det gäller mutbrott i offentlig sektor. Mutor i näringslivet snedvrider förvisso konkurrensen och försämrar marknadens funktionssätt, det är allvarligt i sig. Mutor i offentlig sektor kan ha samma marknadspåverkande effekter, till exempel vid offentlig upphandling, men kan dessutom innebära andra negativa följder såsom åsidosättande av likhet inför lagen och missbruk av offentliga medel.

Med anledning av ovanstående är det väl motiverat med skärpt straffvärde för mutbrott i offentlig verksamhet. Redan idag finns det en tendens att domstolar dömer hårdare straff när brottet berör offentlig sektor. Detta bör framgent också avspeglas i lagstiftningen.

Stockholm den 28 september 2007

Christer Nylander (fp)