Motion till riksdagen
2007/08:Ju354
av Tina Acketoft (fp)

Avskaffande av licenstvång på pepparsprej


fp1464

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta bort licenstvånget för pepparsprej.

Motivering

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) fortsätter trenden med ett ökat antal polisanmälda fall av kvinnomisshandel och våldtäkt. Till detta kommer det årliga antalet kvinnor som mördas av sin nuvarande eller före detta pojkvän/man. Under det senaste decenniet har antalet anmälda fall av misshandel mot kvinnor i Sverige ökat med omkring 40 procent. Till detta kommer ökningen av våldtäkt och grov våldtäkt. Ibland tolkas detta som att fler kvinnor vågar anmäla övergrepp, men det mesta tyder på att det har skett en faktisk ökning. Och både Amnesty och FN kritiserar Sverige för att inte tillräckligt görs för att komma till rätta med våldet.

Våld mot kvinnor är inte en jämställdhets- eller ”kvinno”fråga – det är först och främst en demokratifråga. Rätten till liv, frihet och säkerhet är fastlagen i Europakonventionen och i vår grundlag. Det är en mänsklig rättighet som gäller kvinna, man och barn. Trots det lever många kvinnor under ständigt hot, misshandel och med begränsad rörelsefrihet. Deras mänskliga rättigheter åsidosätts – först av förövaren och sedan av samhället, som misslyckas med att ingripa och åtgärda.

Det är glädjande att se regeringens ökade satsningar på jämställdhet, rättsväsendet och polisens resurser, vilka med all säkerhet kommer att ha effekt på kvinnors ökade trygghet. Här behövs ett brett samhällsarbete på många nivåer – förebyggande såväl som annat arbete. Att kunna lita på att samhället gör allt vad det kan för att skydda dig är fundamentalt, men för vissa kvinnor kommer inte detta att räcka för att de ska våga gå ut om kvällarna. Diskussionen om licenskrav eller ej för pepparsprej har varit långvarig. Vad som klassas som vapen eller ej definieras i vapenlagen där det framgår att skjutvapen likställs med tårgasanordningar och att pepparsprej faller in under denna bestämmelse samt att det fordras tillstånd av polismyndighet för att inneha något av dessa vapen. Innehav av ett sådant vapen får bara meddelas för tjänst eller annat synnerligt behov för personligt skydd. Dessutom ska det ske undantagsvis och mycket restriktivt.

Vapen ska alltid anses som icke-norm i vårt samhälle, och frågan om överfallsbrott mot kvinnor kräver många fler lösningar än väpnade insatser eller våldsinsatser. Frågan är om pepparsprej kan anses likställt med skjutvapen. I många andra europeiska länder är pepparsprej inte tillståndspliktigt. Enligt justitieutskottets betänkande 2006/07:JuU10 har man erfarit att det inom Rikspolisstyrelsen utarbetats ett utkast till föreskrifter om att förse utsatta personer med pepparsprej. Utkastet berör bl.a. frågor om tillstånd till innehav av pepparsprej samt utbildning i att använda och förvara sådan sprej.

I Rikspolisstyrelsens projekt ”Brott i nära relation” avser man enligt uppgift att genomföra en upphandling av pepparsprej i mindre förpackning än den som används av polisen, som en del av de trygghetspaket som delas ut till vissa utsatta kvinnor, samt även att utarbeta föreskrifter om bl.a. ett utbildningspaket för att kunna förse utsatta personer med pepparsprej i självförsvarssyfte. Men att känna sig rädd när man går hem en sen kväll genom stan gäller inte enbart särskilt utsatta kvinnor, och därför bör möjligheten att införskaffa pepparsprej ges även till andra kvinnor. Förutom att ge kvinnor en ökad känsla av trygghet skulle sannolikt även vissa presumtiva förövare känna en ökad tveksamhet inför tanken att begå våldsbrott mot kvinnor om de kunde misstänka att kvinnan hade pepparsprej tillgängligt.

Stockholm den 28 september 2007

Tina Acketoft (fp)