Motion till riksdagen
2007/08:Ju318
av Margareta B Kjellin (m)

Nolltolerans mot narkotika inom kriminalvården


m1387

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samtliga kriminalvårdsinrättningar ska vara helt narkotikafria och ingen behandling med ersättningspreparat som Subutex och Metadon ska förekomma.

Motivering

Det övergripande målet för den svenska narkotikapolitiken är ett narkotikafritt samhälle. Den viktigaste insatsen är att förebygga missbruk genom undervisning m.m. redan i skolan. De signaler som vuxna sänder att narkotika i alla former är oacceptabelt, ska inte motverkas av att man inom kriminalvården tillhandhåller narkotiska preparat. Kriminalvårdens uppgift är att återföra människor som begått olika brott till ett icke-kriminellt liv utan droger.

Subutex och Metadon, två preparat som tidigare använts väldigt restriktivt till heroinister, har fått en allt större marknad. Internerna inom kriminalvården väljer gärna både behandlingshem och kriminalvårdsanstalter där dessa preparat finns tillgängliga. Man kan alltså fortsätta sitt missbruk inom kriminalvården. Ett annat stort problem i detta är att efter avslutad behandling inom kriminalvården går man ut i livet med ett fortsatt drogberoende och återfallen kommer snabbt.

Stora summor används för att behandla människor som redan befinner sig i ett missbruk. Dessa kostnader har ökat genom den stora utbredning som har skett av Metadon och Subutex. Forskning i andra länder har visat att även om man får tillgång till Subutex och Metadon fortsätter man sin kriminella livsstil. Narkomaner som numera är drogfria vittnar dessutom om svårigheten att sluta med Metadon och Subutex. Vad de bl.a. säger är att det går på en vecka att bli avgiftad från heroin medan det tar sex månader att bli fri från abstinens av Subutex. Ett vanligt kännetecken på om läkemedel är vanebildande är hur stor efterfrågan det finns på den svarta marknaden. När det gäller Subutex och Metadon är den stor. Då är det inte längre ett läkemedel utan ett narkotikapreparat. Detta ska inte kriminalvården tillhandahålla.

Stockholm den 1 oktober 2007

Margareta B Kjellin (m)