Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i Gävleborgs län behövs tingsrätter i både Hälsingland och
Gästrikland.
Under Justitiedepartementet ingår flera myndigheter. Ansvaret för att förebygga, upptäcka, utreda, lagföra och straffa samt återrehabilitera brottslingar är uppdelat på flera myndigheter. Ambitionen att minska brottsligheten, utdöma rätt straff samt ge möjligheter till ett icke-kriminellt liv är tydlig.
De fyra myndigheterna polismyndighet, åklagarväsende, domstolsväsende och kriminalvård agerar oberoende av varandra och utan hänsyn till de lokala förutsättningarna. I ivern att samordna sina egna resurser orsakas ökade kostnader hos de andra. Detta leder till att polisen endast finns på de större orterna i Gävleborgs län medan de mindre orterna är laglöst land där kriminaliteten växer. Tingsrätterna riskerar nedläggning, åklagarna sitter liksom poliserna en stor del av sin arbetstid i bilar, vittnen får svårt att inställa sig och de enda som får arbetsro är brottslingar. Häktesplatserna i Hälsingland har redan försvunnit, poliser som utreder brott kan inte arbeta effektivt och häktestransporterna är många och tidskrävande.
I Gävleborg som till ytan är ett stort län med olika strukturer, både landsbygd och tätorter, behövs lokala polisstationer, åklagare med lokalkännedom och tingsrätter både i Hälsingland och i Gästrikland. Tingsrätterna har dessutom många viktiga funktioner i olika icke-kriminella sammanhang, som olika typer av civilrättsliga mål som inte baseras på att någon brutit mot brottsbalken. Centraliseringsivern måste upphöra.