Motion till riksdagen
2007/08:Ju310
av Lena Asplund och Ulf Berg (m)

Böter för utländska lastbilschaufförer


m1497

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att kunna bötfälla och kontant erfordra bötesbeloppet av utländska lastbilschaufförer på plats.

Motivering

Den svenska staten förlorar varje år miljontals kronor när utländska lastbilschaufförer inte betalar sina böter. Närmare hälften av de chaufförer som bötfälls struntar i att betala. Det här visar statistik som Rikspolisstyrelsen tagit fram. Och till skillnad från de svenska chaufförerna riskerar de utländska ingenting eftersom det inte går att driva in böterna. Det finns dock ett bra samarbete inom Norden där utfärdade böter i Sverige kan drivas in tack vare detta samarbete.

Under förra året skrev polisen ut närmare 8 000 ordningsböter till chaufförer i yrkestrafik. Av dem har 1 200 aldrig betalats och omräknat i pengar handlar det i runda tal om närmare 2,5 miljoner kronor som staten bara under förra året förlorat i obetalda böter. De hårdast drabbade länen är Västra Götaland och Skåne.

En närmare titt på statistiken visar dessutom att yrkestrafiken från utlandet står för en stor andel av de obetalda böterna. Medan runt 90 procent av de svenska chaufförerna till slut betalar sina böter, betalade bara strax över hälften av de utländska sina böter. Problemet är väl känt bland de svenska yrkeschaufförerna. I många länder inom Europa anmodas chauffören att betala sina böter kontant och på plats. Om detta inte sker åläggs de med förbud att köra vidare. Det finns inga skäl varför Sverige skall agera annorlunda.

Det är viktigt ur trafiksäkerhetssynpunkt att utländska förare vet att utfärdade böter också blir de avsedda och inte bara är en symbolhandling. Det finns även andra skäl och ett är att konkurrens skall ske på lika villkor. Om utländska åkerier sätter i system att korta tiderna för transporter genom att svenska hastighetsgränser systematiskt överskrids har svenska och nordiska åkerier ett klart underläge.

Det finns nordiskt samarbete på detta område genom den nordiska verkställighetslagen.

Ett motsvarande system är ”på gång” inom EU men det hela tycks dröja. Förhoppningsvis kan detta lösas snart inom EU. Men det finns även chaufförer från andra länder och därför finns behov av att införa regler, så att alla blir lika inför lagen.

Stockholm den 2 oktober 2007

Lena Asplund (m)

Ulf Berg (m)