Motion till riksdagen
2007/08:Ju297
av Inger René och Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Utvärdering av lagstiftningen om våld mot kvinnor


m1196

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utvärdering av lagstiftningen kring våld mot kvinnor.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kvinnors skyddade identitet måste förstärkas.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.

Motivering

Alla är överens om att våld mot kvinnor är ett särskilt allvarligt våldsbrott eftersom brottet ofta utövas av en person som kvinnan har eller har haft en nära relation till. Ansträngningarna har därför varit stora för att på alla sätt beivra dessa brott och att skapa ett tillräckligt skydd för kvinnor och barn. Straffsatserna har höjts och informationen och kunskaperna om våld i nära relationer har ökat hos polis och övrigt rättsväsende. Trots detta är straffen för våldsbrott mot kvinnor fortfarande för låga visar en färsk utredning från Åklagarmyndigheten. Bland annat är straffen för grov kvinnofridskränkning mycket låga.

De värst utsatta kvinnorna kan få skyddad identitet, men trots detta händer det ofta att mannen lyckas ta sig igenom skyddet. I januari 2004 trädde t.ex. en förändring av namnlagen i kraft, som täpper till möjligheten för mannen att via namnlagen hitta kvinnan. Den förändringen borde ha genomförts betydligt tidigare.

De skyddade uppgifterna kan också läcka ut felaktigt av omedvetenhet eller slarv eller som sagt på grund av en otillräcklig lagstiftning. Kvinnan och barnen tvingas då återigen byta bostadsort, skola och arbete. Det är inte svårt att förstå vad det kan betyda inte minst när det gäller att rycka upp barn från skola och kamratkrets för att börja på nytt på okänd ort med nya lärare, nya kamrater och ny miljö. Detta kan också komma att förorsaka den enskilda kvinnan stora ekonomiska problem. Det är oerhört viktigt att man gör det så enkelt som möjligt för dem som lever med skyddade uppgifter, till exempel många barn.

Det är lätt att säga att våld mot kvinnor måste straffas hårt. Trots det är straffen för våld mot kvinnor fortfarande mycket låga. Det är också lätt att säga att skyddet kring kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer inte får brista. Men det sker. Därför menar vi att lagstiftningen och dess tillämpning i sin helhet bör få en översyn och att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder där lagstiftningen är otillräcklig.

Stockholm den 28 september 2007

Inger René (m)

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)