Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rättsväsendet i Norrbotten.
Precis som i övriga delar av landet har rättsväsendet i Norrbotten varit satt under mycket hård press. När resurserna till polis, åklagare och domstolar inte har räckt till har det lett till att rättssamhället har tappat mark i kampen mot brottsligheten. Det i sin tur har medfört att många människor har känt stor oro och en minskande tillit till rättsstaten.
Bland de åtgärder som under de senaste åren väckte betydande kritik runt om i landet var den massiva våg av tingsrättsnedläggningar som ägde rum i den förra socialdemokratiska regeringens regi. Så sent som i början av året föreslog en utredning (Förbättrad samordning av rättsväsendets myndigheter i Norrland – redovisning av ett regeringsuppdrag, februari 2007), genomförd av Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården men som hade beställts av den förra regeringen, att tingsrätterna i Haparanda och Gällivare skulle avvecklas.
Signalerna från den nya regeringen i fråga om domstolsväsendets struktur är annorlunda än från den förra regeringen; bytet av synsätt är mycket välkommet. Det är, inte minst av hänsyn till människors förtroende för rättsstaten, av stor vikt med ett decentraliserat domstolsväsende i Norrbotten. I ett län som har så långa avstånd är en väl utbyggd tingsrättsorganisation mycket betydelsefullt.
Rättspolitiken i sin helhet läggs om. Den nya regeringen har också aviserat att det blir nya tag i frågor som rör medborgarnas skydd mot brott. Det blir en tydligare satsning på att ge Sverige, och därigenom Norrbotten, fler poliser. Fler poliser är viktigt för att öka kraften i det brottsbekämpande och brottsförebyggande arbetet. Norrbotten behöver närpoliser, inte fjärrpoliser.