Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen inleder samtal med den finska regeringen i syfte att skapa ett avtal mellan länderna där respektive lands polis kan ingripa över landgränsen vid överhängande fara.
I Tornedalen finns traditionellt ett stort samarbete över gränsen. Trots Nordiska rådets mångåriga existens och de båda staternas medlemskap i Europeiska unionen finns fortfarande en lång rad av omotiverade gränshinder kvar i både Sverige och Finland.
Dessa hinder skapar onödiga svårigheter för medborgarna i gränsområdet och måste därför skyndsamt undanröjas.
Stora delar av Tornedalen är glest befolkade, avstånden är stora och mängden poliser begränsad. Det är inte ovanligt att en polispatrull har mer än tio mil att köra fram till den plats där den behövs. Samtidigt kan finsk polis finnas tillgänglig på andra sidan gränsen inom ett par kilometers avstånd.
Idag är det tillåtet för svensk eller finsk polis att passera gränsen i fall man förföljer en misstänkt brottsling. Det är däremot inte tillåtet för en polis att passera gränsen för att stoppa annan brottslighet.
För närvarande pågår förhandlingar inom Europeiska unionen om att införliva delar av den s.k. prümkonventionen i Europeisk rätt. Prümkonventionen ger bl.a. möjlighet för polis att ingripa över gränsen till ett annat land vid överhängande fara. Det är dock inte denna möjlighet som nu är föremål för förhandling mellan EU:s medlemsstater. I bästa fall kommer en annan stats polis att kunna medverka vid speciella arrangemang för att övervaka sitt eget lands medborgare, exempelvis vid stora internationella idrottsarrangemang. Någon möjlighet att ingripa över gränsen vid överhängande fara kommer därmed inte att finnas.
Det är därför angeläget att Sverige inleder samtal med Finland för att skapa ett bilateralt avtal där respektive lands polis kan göra ett ingripande över gränsen vid överhängande fara.