Motion till riksdagen
2007/08:Ju285
av Fredrick Federley (c)

Rättegångsbalkens regler för beslag


c457

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändringar i 27 kap. rättegångsbalken om beslag.

Motivering

Rättegångsbalkens regler kring beslag är skrivna i en tid då världen och Sverige inte var datoriserat i dagens omfattning. Beslag sker för att det beslagtagna ”kan antagas äga betydelse för utredning om brott” (RB 27:1). När beslagen gäller fysiska saker är det klart att sakerna inte kan lämnas tillbaka förrän grunden till beslaget är färdigutrett, men när det gäller t.ex. innehållet i en dator kan det enkelt kopieras så att både polisen och innehavaren har exakt samma ”sak”. Polisens behov av beslag för utredningen uppfylls samtidigt som den som drabbats av beslaget kan få tillgång till det beslagtagna.

Enligt RB 27:1 tredje stycket ska beslag ske enligt proportionalitetsprincipen: ”Tvångsmedel enligt detta kapitel får beslutas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse.”

Om beslag skett för att förhindra fortsatt brottslighet finns det självklart en anledning till att inte kopiera den beslagtagna informationen. Men när t.ex. beslag sker av samtliga servrar i en serverhall, där även helt oskyldiga personer och företag blir av med sina servrar, är det fullt rimligt att de som drabbats snabbt kan få ut en kopia av innehållet så att de kan fortsätta sin verksamhet. Det är verksamhet som inte på något sätt är olaglig och inte är föremål för brottsmisstanke. Med dagens regler kan den som drabbats enbart vända sig till domstol för att få beslaget hävt, men det vore rimligt att den drabbade också kan vända sig till domstol för att begära ut kopior av det som fanns lagrat i datorn när det ändå inte skulle försvåra utredningsarbetet.

Med hänsyn till ovanstående bör en utredning snarast tillsättas för att lägga fram förslag på nya beslagsregler med inriktning att oskyldigt drabbade ska vållas så lite skada som möjligt.

Stockholm den 1 oktober 2007

Fredrick Federley (c)