Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om polisiär närvaro i kommunerna.
Polisen fyller en, för medborgarna, grundläggande viktig samhällsfunktion genom att förebygga och bekämpa brott. Trygghetsfrågorna är alltid högt värderade av allmänheten, genom polisiär närvaro, hög tillgänglighet samt serviceförmåga.
Kommunerna är beroende av att det finns tillgängliga närpoliser som man kan samverka med när man gör trygghetsanalyser, förebyggande arbete med ungdomar och information till skolelever. Lokala brottsförebyggande råd är ofta beroende av att det finns lokala närpoliser för att man ska få bättre effekt och genomslag av olika åtgärder.
Värdet av att det finns lokala poliser som samverkar dagligen med det övriga lokalsamhället kan inte överskattas men det är för få kommuner i dag som ges den möjligheten.
Idag ökar polisens resurser men fördelningen är inte tillfredsställande. De större städerna rekryterar i större omfattning medan mindre orter får nöja sig med besök av utryckningspoliser som är händelsestyrda. Då finns det liten möjlighet att bygga upp en samverkan värd namnet och mycket av det förebyggande arbetet blir ogjort.
Antalet poliser ökar inte, trots mer resurser, inom vissa regioner. T ex så kan vi inte slå oss till ro bara för att Gävle får fler poliser när resurserna i Sandviken/Hofors reduceras.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om hur även mindre kommuner kan få lokala närpoliser som samverkar med kommunerna, även de i inlandet.