Motion till riksdagen
2007/08:Ju275
av Lars Wegendal (s)

Översyn av straffskalor


s15004

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av straffskalorna för arbetsmiljöbrott.

Motivering

När det gäller straffskalorna för olika typer av brott är det viktigt att de är proportionerliga. På samma sätt är det viktigt att det finns en allmän acceptans bland medborgarna vad gäller nivåerna på utdömda straff.

Under senare år har ett stort antal arbetsmiljöbrott avgjorts i olika rättsinstanser. Flera av dessa mål behandlade fall där en person mist livet i en arbetsplatsolycka. Om inte den åtalade helt friades så dömdes han på sin höjd till villkorligt straff och låga dagsböter.

Självklart upprör det många att brott som får så allvarliga konsekvenser för den anställda behandlas så ringa i våra domstolar. Av detta skäl är det viktigt att se över om straffskalorna vad gäller arbetsmiljöbrott verkligen står i proportion till brotten och konsekvenserna för den som drabbas vid en arbetsplatsolycka.

I utskottets behandling av en motion förra året med liknande innehåll sägs: ”Enligt utskottet ger gällande straffskala domstolarna utrymme att beakta allvaret i olika former av arbetsmiljöbrott och är även i övrigt väl avvägd.”

Den bedömningen kan ifrågasättas. Att det finns brister konstaterar till exempel LO, som har gett ut skriften ”Skarpt läge”. Den ska kunna användas som referensmaterial och inspiration i det fackliga arbetet vid en arbetsplatsolycka och när det inträffade är av så allvarlig karaktär att det kan finnas skäl att misstänka ett arbetsmiljöbrott.

Det är självklart en central uppgift för facket att bevaka detta. Men det krävs samtidigt stöd av lagstiftarna. Regeringen har påbörjat arbetet med den framtida arbetsmiljöpolitiken. Det är välkommet. Också den aspekt som tas upp i denna motion bör ingå i det arbetet. Regeringen bör göra en översyn av nuvarande lagstiftning.

En annan viktig aspekt är den allt vanligare företeelsen med så kallad outsourcing, det vill säga anlitande av entreprenörer och underentreprenörer. Här finns en klar risk att arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön negligeras än mer än i de fall då människor mister livet eller skadas allvarligt på sin ordinarie arbetsplats. Det är angeläget att betona att arbetsgivare som anlitar arbetskraft på det här sättet har lika stort ansvar för den som för den egna personalen.

Stockholm den 2 oktober 2007

Lars Wegendal (s)