Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att intensifiera arbetet mot sexköp i den riktning som nätverket Pris föreslår.
Sexindustrin växer globalt sett och drar till sig unga människor, främst tjejer, genom att locka med snabba pengar i samhällen med konstant arbetslöshet. Resultatet är, enligt forskningen, i många fall drogmissbruk, misär, förstörda liv, en för tidig död och psykiska och fysiska men för livet. De negativa konsekvenserna stannar inte vid de kvinnor som befinner sig i industrin utan påverkar hela samhället. Inte minst fruarna och barnen till sexköparna, men sexindustrin påverkar även kvinnosynen i samhället i stort.
Sverige har tagit ett första steg genom att införa en sexköpslag, men köp av sex sker fortfarande, och det krävs mer åtgärder och större resurser för att motverka detta. Det är viktigt att trafficking och prostitution inte ses som två skilda saker då detta ofta innebär ingen eller minimal hjälp till infödda kvinnor eller då yttre tvång inte kan bevisas.
Nätverket Pris, Prostituerades rätt/revansch i samhället samlar kvinnor som befinner sig i, eller har befunnit sig i, sexbranschen. Deras arbete går ut på att stödja och stötta dem som har lämnat eller är kvar i branschen samt att påverka och informera om prostitutionens negativa konsekvenser. De föreslår följande för att vi ska kunna arbeta effektivare mot sexköp:
Höj maxstraffet för sexköp. Än så länge är det ingen som dömts till mer än böter vilket antyder att brottet fortfarande inte tas på allvar. Domare som dömts för sexköp har fått behålla jobbet och poliser har hjälpt gifta sexköpare att dölja brottet för sina fruar. I vissa fall har straff en avskräckande effekt. Många som köper sex är gifta familjefäder som har mycket att förlora på att åka fast. De kan betala sina böter men skulle man döma till fängelse skulle det få fler att tänka sig för och förhoppningsvis avstå från att köpa sex. Det skulle också skicka signaler till allmänheten att det svenska samhället ser allvarligt på sexköp. Citypolisens traffickinggrupp har redan efterlyst högre straff för både koppleri och sexköp eftersom det skulle hjälpa dem i deras arbete. Man bör även undersöka möjligheten att göra sexköp utomlands brottsligt för svenska medborgare.
Öronmärk pengar för att hjälpa kvinnor ut ur prostitution. I dag finns inga öronmärkta pengar till prostituerade eller kvinnor från sexbranschen. Pengar som skulle behövas, inte bara för terapi utan även för att kunna komma ut på arbetsmarknaden. Det är ofta svårt att komma tillbaka till ett normalt liv efter luckor på flera år som man inte kan förklara för en arbetsgivare. Det är lätt att falla tillbaka i prostitution för den som inte hittar ett arbete. Därför bör man se över möjligheten att erbjuda prostituerade ett konkret försörjningsalternativ i form av ett, till en början tidsbegränsat, samhällsarbete i till exempel kommunal regi med en lön som det går att leva på. Detta bör även gälla de utländska kvinnor som utsatts för trafficking och blir utvisade efter att ha medverkat i rättegång. Det som dessa kvinnor varit med om är ofta tortyrliknande förhållanden och det är svenska män som bär ansvaret. Därför är det rimligt att det svenska samhället tar sitt ansvar och inte skickar tillbaka någon utan att försäkra sig om att personen får hjälp och stöd till ett nytt liv i sitt hemland.
Inrätta ett nationellt prostitutionscentrum så att hjälp inte bara finns att få i de tre största städerna.
Överväg frågan om att skriva under FN-konventionen mot prostitution. Det är konstigt att Sverige som ser sig som ett föregångsland i kampen för jämställdhet inte skrivit under konventionen än. Dessutom måste Sverige arbeta aktivt för att informera om sexköpslagen i andra länder.
Med anledning av ovanstående anser vi att nätverket Pris erfarenheter bör tas till vara och att arbetet mot sexköp bör intensifieras i dialog med dem och med den inriktning som nätverket föreslår.