Motion till riksdagen
2007/08:Ju256
av Lena Olsson m.fl. (v)

Bevakningsbranschen


v914

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lagstiftningen när det gäller villkoren för bevakningsbranschen bör ses över.

Motivering

På senare år har antalet väktare och ordningsvakter ökat stort. Detta är inte konstigt, då de anlitas av företag och andra eftersom det ses som ett snabbt och effektivt sätt att öka trygghet och säkerhet. Det uppstår dock ett stort demokrati- och rättssäkerhetsproblem när lag och ordning ska upprätthållas av privata intressenter. Bevakningsbolagen anses sannolikt också minska behovet av en närvarande polis på gator och torg och innebär alltså en form av privatisering av polismakten.

Det uppdagas ofta fall där representanter för bevakningsbranschen inte respekterar lagen. Under våren rapporterades exempelvis om att Stockholms hemlösa utsätts för övervåld av bevakningspersonal. De hemlösa vågar sedan sällan anmäla brottet hos polisen av rädsla för att inte bli tagna på allvar eller för att bli gripna för brott som de själva begått. Rättssäkerheten är med andra ord minimal för dessa.

Att ge icke-polisiär personal större befogenheter än övriga medborgare att använda våld, eller att ge dem en roll där de själva eller allmänheten är osäker på vilka villkor som gäller, måste förenas med stora krav och noggrann tillsyn.

Mot bakgrund av den alltmer utbredda bilden av att väktare och ordningsvakter överträder sina befogenheter och utsätter människor för våldsbrott behövs det dock en förnyad diskussion om utbildning och lämplighetsbedömning för dessa yrken, om länsstyrelsernas tillsyn och om rättssäkerhet för en enskild som drabbas av brott. Det behöver också belysas hur den växande bevakningsbranschen har påverkat polisens arbete och hur detta påverkar rättssäkerheten för den enskilde.

Det har även kommit uttalanden från Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, BYA, om att lagstiftningen behöver ses över och anpassas till rådande förhållanden. Det finns enligt dessa uttalanden bl.a. ett behov av att i vissa fall se över anställningsförhållanden och ställa krav på att personal är anställd av auktoriserade bevakningsföretag i stället för av de företag som behöver bevakningen, eftersom det inom dessa finns bättre strukturer för kontroll och utbildning. BYA har också menat att det i fler fall bör ställas krav på att bevakningspersonalen ska ha väktarutbildning och inte bara ordningsvaktsutbildning.

Vissa förändringar av lagstiftningen gjordes i och med propositionen Ändrade regler om auktorisation av bevakningsföretag (prop. 2005/06:136). Detta synes dock inte vara tillräckligt.

Lagstiftningen när det gäller villkoren för bevakningsbranschen bör alltså ses över. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 24 september 2007

Lena Olsson (v)

Marianne Berg (v)

Hans Linde (v)

Gunilla Wahlén (v)

Alice Åström (v)