Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av gemensamma preskriptionsregler för brott inom Europeiska unionen.
Tillgången till avancerade, tekniska analysmetoder möjliggör idag att det blivit enklare att lösa brott som begåtts långt tillbaka i tiden. I de flesta länder har därför bestämmelser om preskription av allvarliga brott, framför allt mord och andra våldsbrott, alltmer blivit ifrågasatta.
I vissa länder preskriberas till exempel aldrig mord. I flera länder, bland annat vårt grannland Finland, har under senare tid flera mordfall kunnat lösas efter så lång tid som mer än fyrtio år. I andra fall har tidigare dömda kunnat frikännas och få upprättelse tack vare att man med hjälp av modern teknik kunnat binda andra till brottet.
Tack vare alltfler utlämningsavtal mellan enskilda länder finns idag goda möjligheter att få brottslingar utlämnade för att lagföras och dömas i det land där brottet begåtts. Inom EU gäller detta som huvudregel. Olika preskriptionsregler skapar dock ibland osäkerhet, och är ett tillräckligt skäl för att i vissa fall vägra utlämning.
Också när det gäller ambitionen att dömda brottslingar så långt möjligt skall avtjäna sitt straff i sina hemländer påverkas av det faktum att reglerna för preskription är olika i olika länder.
En grundläggande princip för en fungerande rättsstat är att personer som begår brott skall kunna ställas till svars för sina gärningar. En harmonisering av preskriptionsreglerna inom EU skulle minska denna osäkerhet när det gäller bland annat utlämning av misstänkta och/eller dömda brottslingar. Detta bör ges regeringen tillkänna.