Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen i det kommande lagstiftningsarbetet särskilt bör se till att försäkra sig om att dömda personer som är flyktingar eller skyddsbehövande i övrigt efter påföljden inte riskerar att sändas vidare till sitt ursprungsland och därmed riskera förföljelse.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kommande propositioner om antaganden av rambeslut ska innehålla förslag till följdlagstiftning.
Vänsterpartiet är positivt till det rambeslut som riksdagen föreslås godkänna. I grunden är det bra för den enskilde dömdes återanpassning till samhället att påföljden verkställs i det land där han eller hon är medborgare eller annars skulle ha ut- eller avvisats till. Vi kan godta det regelverket och de vägransgrunder som ställs upp i rambeslutet.
Vi har emellertid under förhandlingens gång framhållit frågan om att den dömdes samtycke ska vara avgörande för överförandet. Beslutet landade i att samtycke inte ska krävas om den dömde är medborgare och bor i den verkställande staten, ska utvisas dit till följd av det brott som domen och påföljden avser eller har flytt till den verkställande staten i syfte att undandra sig straffverkställighet. Men även i dessa fall ska man ge den enskilde tillfälle att uttrycka sin uppfattning, som då kommer att beaktas i den helhetsbedömning som ska göras. Vi kan konstatera att vi inte är nöjda med resultatet men att vi kan godta det.
Genom rambeslutet blir det möjligt att inom EU överföra personer som efter påföljden ska utvisas till ett land utanför unionen. Migrationsverket har i sitt remissvar framfört att när det gäller dömda personer som är flyktingar eller skyddsbehövande i övrigt, är det vikigt att Sverige försäkrar sig om att de efter avtjänat straff i den verkställande staten inte riskerar att sändas vidare till sitt ursprungsland och därmed riskera förföljelse. Denna fråga bör beaktas särskilt i det kommande lagstiftningsarbetet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet och den nuvarande justitieministern fanns under förra mandatperioden bland dem som kritiserade den förra regeringen för att man i propositioner om godkännande av rambeslut inte lade fram förslag till följdlagstiftning. Vi kan nu konstatera att den nuvarande regeringen tyvärr fortsätter med detta.
Lagstiftningsprocessen måste utgå ifrån demokratisk insyn. Det är mycket olyckligt om lagstiftning hastas fram eftersom riksdagen bör ges möjlighet att bedöma konsekvenserna av sina beslut. För att säkerställa rättssäkerheten och för att värna en demokratisk lagstiftningsprocess bör därför kommande propositioner om antaganden av rambeslut innehålla förslag till följdlagstiftning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.