Motion till riksdagen
2007/08:Ju201
av Jan Lindholm (mp)

Sanktionsnivåer inom trafikområdet


mp859

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utveckla sanktionsnivåerna för trafikförseelser.

Bakgrund

De höjda bötesbeloppen för fortkörning och andra trafikförseelser har haft effekt på trafiken. Det är uppenbart att en kännbar nivå på bötesbeloppen påverkar beteendet. Som i de flesta sammanhang är dock en prislapp mer avskräckande för vissa än för andra.

Vid förfrågan hos trafikpolisen har jag även fått min farhåga besannad. De uppfattar även där att det finns förare som trots de höjda nivåerna anser sig ha råd att riskera böter. Man räknar kallt med att betala för sin fortkörning och lägger sig därför så nära en hastighetsnivå som inte riskerar körkortet men som ändå innebär att man är en alvarlig trafikfara även för andra.

Jag har även fått denna filosofi bekräftad från ett antal bilförare som inte visar någon förståelse för trafikens risker utan endast är intresserade av säker teknik för att kunna hålla maximal hastighet utan att riskera sitt körkort.

Funderingar kring möjliga åtgärder

Det förslag jag snappat upp till åtgärd är att de fasta bötesbeloppen vid olika trafik­förseelser skulle kunna bytas ut mot dagsböter så att kostnaden för den enskilde blir rättvis i förhållande till inkomst. Då skulle den med mycket hög inkomst uppfatta boten som lika kännbar som den med låg inkomst.

Detta tilltalar mig men idén har brister. Ett problem är att vi vet att många med höga disponibla inkomster ändå på något obegripligt sätt lyckas vara 0-taxerare. Jag tänker då inte enbart på storgodsägare utan även på kriminella med svarta inkomster.

Ett annat sätt att göra boten vid trafikförseelser mer kännbar är att trappa upp nivån varje gång en ny förseelse begås. Att det finns bilister som väljer att betala 10 felparkeringsböter per vecka eller mer är inte acceptabelt. Att samla på sig hundratals felparkeringsböter utan att betala någon är självklart än värre. Alla former av förseelser är indikationer på ett trafikfarligt beteende och bör på något sätt kunna viktas ihop när belopp räknas upp.

Man skulle kunna tänka sig att varje gång en upprepning sker av samma trafikbrott så fördubblas boten. Vidare skulle olika former av tidigare trafikbrott kunna addera en faktor när ett nytt trafikbrott begås av annat slag än tidigare. Det bästa vore självklart om man kunde åstadkomma en kombination av dessa två idéer så att boten kunde ges på en kännbar nivå för den aktuelle trafikanten redan från början och sedan göra varje nytt trafikbrott så pass ytterligare kännbart att trafikanten snabbt får stora ekonomiska incitament att bli en säkrare trafikant.

Till detta kommer självklart frågan om utanförskap. Den trafikant som inte klarar av att bryta sitt mönster av ständiga trafikbrott hamnar med stigande bötesbelopp så småningom i en personlig ekonomisk kris som inte är önskvärd för samhället och som då inte heller bidrar till ett mer trafiksäkert körsätt hos denne trafikant. Vi vet även att vissa bilister som blir av med sitt körkort på grund av grova förseelser väljer ett liv utanför lagarna och fortsätter att köra men då utan körkort.

Detta innebär dock att många hänsyn måste tas, men problemet med de beräknande fortkörarna borde man ändå försöka lösa på något sätt eftersom dessa bidrar till att avsevärt höja tempot på vägarna över de tillåtna hastigheterna.

Förslag till åtgärd

Komplexiteten i problemet och följdeffekterna av olika tänkbara åtgärder samt riskerna att avsedd effekt inte uppnås gör att jag inte dristar mig till att föreslå direkta åtgärder. I stället är avsikten med denna motion att riksdagen ska uppdra åt regeringen att tillsätta en utredare eller liknande som tittar på problemet med de trafikanter som inte känt sig hindrade av de höjda bötesbeloppen att fortsätta bryta mot gällande trafikregler och föreslå åtgärder, kanske med inspiration från de idéer motionen problematiserar.

Ett övergripande syfte ska självklart vara att förslagen kan förväntas bidra till en säkrare trafikmiljö för alla trafikanter.

Stockholm den 18 september 2007

Jan Lindholm (mp)