Motion till riksdagen
2007/08:Fö245
av Agneta Gille och Thomas Östros (s)

Bergets säkerhet vid slutförvaring


s14037

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att beakta bergets säkerhet när plats för slutförvaring bestäms.

Motivering

Forsmark i Norduppland är Sveriges nyaste kärnkraftverk. I nära 30 år har det bedrivits kärnteknisk verksamhet där av Forsmarks Kraftgrupp AB. Genom åren har säkerheten utvecklats och förbättrats vid kraftverket bland annat genom uppgradering och installation av nya tekniska lösningar allteftersom dessa utvecklats. Dessutom har olika erfarenheter från kärnkraftverk runt om i världen inarbetats i den omfattande grundutbildning och årliga återträning som sker av kraftverkets drift- och underhållspersonal. Tack vare detta har kärnkraftverket i Forsmark en säkerhetsnivå som i stora delar är jämförbar med helt nya kärnkraftverk. Ett bevis på detta är att kraftverket i Forsmark genom åren drabbats av förhållandevis få driftstörningar jämfört med andra kärnkraftverk i världen.

Baserat på erfarenheterna från incidenten den 25 juli förra året har säker­heten ytterligare kunnat förbättras både vid Forsmark och vid andra kärnkraftverk i Sverige och övriga världen. Detta sker via ett omfattande erfarenhetsåterföringssystem inom ramen för såväl FN:s atomenergiorgan IAEA som för branschorganisationen WANO (World Association of Nuclear Operators).

I cirka 20 år har det underjordiska lagret för låg- och medelaktivt driftavfall (SFR) varit i drift i Forsmark. Anläggningen ägs av Svensk kärnbränslehantering, SKB, och Forsmarks Kraftgrupp AB sköter driften på entreprenad. Vid SFR tar man hand om cirka 1 000 m3 låg- och medelaktivt driftavfall från de svenska kärnkraftverken men även från övrig industri, sjukvård och forskning. Under dessa 20 år har det byggts upp en unik kompetens i Forsmark – hos både SKB och Forsmarks Kraftgrupp AB – att transportera och hantera radioaktivt avfall i underjordsförvar. Det finns ett mycket stort internationellt intresse för den verksamhet som bedrivs vid SFR. Varje år besöks anläggningen av ett antal utländska delegationer.

När det gäller placering av ett framtida slutförvar av använt kärnbränsle måste bergets kvalitet vara avgörande. Platsundersökningen i Forsmark har visat på ett extremt bra berg som är torrt och har mycket få sprickor. Ett sprickfattigt och torrt berg ger enligt experterna bra förutsättningar för ett slutförvar. Ett torrt berg är mycket viktigt när det handlar om ett slutförvar eftersom det finns risk att vatten för med sig radioaktiva partiklar vid ett eventuellt läckage.

Ett mycket bra berg i kombination med erfarenhet av både underjordisk transport och hantering av radioaktivt material samt övrig kärnteknisk verksamhet är viktiga faktorer att beakta vid den slutgiltiga placeringen av slutförvaringen av kärnavfall.

Stockholm den 4 oktober 2007

Agneta Gille (s)

Thomas Östros (s)