Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utarbeta en offentlig policy för rättvis upphandling.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ratificering av ILO:s konvention 94.
När stat, landsting och kommuner, dvs. den offentliga sektorn, handlar upp varor och tjänster är det enligt vår mening självklart att detta så långt möjligt bara skall ske från företag som följer spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden, dvs. bland annat att man har tecknat kollektivavtal och i övrigt följer de regler som gäller och respekterar umgängesvanorna på arbetsmarknaden. Det innebär alltså bland annat att offentliga myndigheter i samband med upphandling skall ställa krav på kollektivavtal.
Marknaden är dock alltmera global. Det innebär att svenska företag är verksamma också i andra länder och att utländska företag är verksamma i Sverige. Det är därmed enligt vår mening inte tillräckligt att ställa krav på företagen att de respekterar fackliga och mänskliga rättigheter här i Sverige. Det är rimligt att man ställer kravet att de gör det också i andra länder där de är verksamma för att de skall komma i fråga som leverantörer i Sverige. Det saknas ingalunda exempel på företag som agerar socialt ansvarsfullt i Sverige men som agerar antifackligt och socialt oanständigt på andra håll i världen.
Svenska staten och dess olika myndigheter bör liksom landsting och kommuner utveckla en policy för rättvis upphandling grundad på att de företag som skall komma i fråga som leverantörer i Sverige, i samtliga de länder där de är verksamma skall efterleva och respektera krav på mänskliga och fackliga rättigheter grundade på bland annat ILO:s konventioner och OECD:s regelverk.
Det innebär också att Sverige nu måste ratificiera ILO:s konvention 94.
Om upprättande och användande av en policy för rättvis upphandling kräver ändringar i EU:s regelverk måste regering och riksdag kraftfullt driva på för sådana förändringar.