Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Regeringskansliet bör utforma en strategi för etiska konsumtionsval vid upphandling.
Social och etisk märkning har en viktig roll för att informera och göra konsumenter medvetna om globala rättvisefrågor. Föreningen Rättvisemärkt har erhållit statsbidrag för denna opinionsbildning, vilket har givit resultat. Allmänhetens kännedom om Rättvisemärkt ökade också med 15 procent under förra året upp till 64 procent.
Konsumtion för global rättvisa med fokus på arbetsförhållanden i globala produktions- och leverantörskedjor bidrar till fokus på mänskliga rättigheter. Initiativet Globalt Ansvar, märkning nationellt och inom EU, riktar sig till svenska företag för att främja arbetet med mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsvillkor, bekämpande av korruption och en bättre miljö, baserat på principerna i FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer.
Men regeringen kan också öka etiska konsumtionsval genom riktlinjer för upphandling inom Regeringskansliet. Det är idag möjligt att ställa både miljömässiga och sociala villkor vid upphandlingar, och därför är det utifrån ett etiskt perspektiv viktigt att dessa möjligheter används. Regeringskansliet bör föregå med ett gott exempel och utforma en strategi som använder sig av miljömässiga och sociala villkor och som därmed främjar ett mera etiskt val av produkter och tjänster.