Motion till riksdagen
2007/08:Fi204
av Ann-Kristine Johansson och Lars Wegendal (s)

Offentlig upphandling som tar hänsyn till lokala behov


s45037

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om offentlig upphandling som tar hänsyn till lokala behov.

Motivering

Den offentliga upphandlingen omfattar drygt 400 miljarder kronor. De upphandlingar som stat, kommuner och landsting gör är därför av stor betydelse för näringslivet och sysselsättningen runt om i landet.

Ett problem är dock att upphandlingen ofta gynnar stora leverantörer. Dessa finns i regel på större orter och har mer resurser och kapital till sitt förfogande. Gynnandet av storskalig produktion leder till mer transporter med negativa miljöeffekter som följd.

Det är ofta svårt för små företag att ta sig igenom den byråkratiska processen. De har svårt att uppfylla krav på mycket stora leveranser och de har svårare att skaffa tillräcklig information om upphandlingsprocessen och att betala för externa konsulter som kan hjälpa till vid förfarandet.

När de små lokala producenterna slås ut är det landsbygden och små orter som främst drabbas. Arbetstillfällen på landsbygden försvinner därmed och den kommersiella servicen på landsbygden försämras. Ett exempel är lokala taxirörelser, som ofta slås ut i upphandlingen av stora bolag som kommer utifrån. De stora bolagen tar de mest lönsamma delarna av marknaden och slår därmed undan benen för de mindre lokala taxiföretagen.

Ofta anger upphandlaren att det är svårt att utforma upphandlingen på ett sätt som gör att små lokala leverantörer kan konkurrera på lika villkor. Det bygger dock ofta på okunnighet. Det finns exempel på kommuner, bland annat Arvika, som inom lagstiftningens ramar ger det lokala näringslivet möjlighet att delta i konkurrensen om uppdrag.

Lokal upphandling behöver heller inte bli dyrare för skattebetalarna. Tvärt­om kan det innebära en besparing. Lokala producenter har ofta lättare att leverera sina produkter, och inköp av mindre förpackningar och mindre lager­hållning innebär en besparing för beställaren.

Ökade informationsinsatser behövs som leder till att kommuner och andra offentliga organ blir bättre på att ta hänsyn till lokala behov vid upphandlingar. Regelverket behöver också ses över så att det vid offentlig upphandling blir möjligt att ta större hänsyn till miljöeffekter, god djuromsorg och till de lokala behoven när det gäller arbetsmarknad och service.

Stockholm den 20 september 2007

Ann-Kristine Johansson (s)

Lars Wegendal (s)