Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kostnadsfördelning mellan kommuner.
Nutek är ansvarigt för Sveriges officiella turiststatistik och har kunnat rapportera om en expanderande svensk turistnäring. Antalet gästnätter i Sverige ökade totalt till nära 48 miljoner eller 6,3 procent under 2006. Logiintäkterna på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser ökade med drygt 9 procent till totalt nära 17 miljarder kronor. Enligt FN-organet World Tourism Organization (UNWTO) ökade det internationella resandet i världen med 4,5 procent under 2006. I Europa var ökningen 4 procent. Antalet utländska gästnätter i Sverige på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser ökade med nära 9 procent. Sverige som destination har därmed haft en betydligt bättre utveckling än övriga världen. Förhoppningsvis har denna goda utveckling fortsatt under 2007.
Stockholm, Göteborg, Malmö och andra större kommuner drar givetvis till sig flest turister, inte minst utifrån särskilda sevärdheter samt stora kultur-, idrotts- och fritidsanläggningar. I dag finns det dock också några mindre kommuner som tydligt har fått kännetecknet att vara ”turistkommuner” utifrån skidanläggningar, vandringsleder och naturupplevelser. Det är kommuner som Åre och Sälen. Andra exempel på ”turistkommuner”, men mera sommarbetonade, är Gotland, de två öländska kommunerna Borgholm och Mörbylånga samt flera kommuner på västkusten och i Skåne. Det är kommuner präglade av stränderna och havet. Den växande turistnäringen har lett till att dessa ”turistkommuner” och företagarna på orten kan erbjuda många arbetstillfällen. Långt fler arbetstillfällen än vad det finns arbetskraft i den egna kommunen, vilket är positivt.
De arbetstillfällen som erbjuds är många gånger visstidsanställningar utifrån vinter- eller sommarsäsongerna. Då sker ofta en tillfällig inflyttning till kommunerna. Detta skapar vissa problem inom barnomsorgen. I dag säger lagstiftningen att varje kommun svarar för att tillhandahålla förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg för dem som stadigvarande vistas i kommunerna. Det betyder att de som tillfälligt bor i en ”turistkommun” för säsongsarbetet och har barn i förskoleåldern har rätt till barnomsorg.
En annan effekt av ökad turism och fritidsboende är att enligt de regler som finns för kommunal äldreomsorg har man rätt att få hjälp i den kommun man vistas i även om det inte är en permanent vistelse. Fritidsboende övergår också lätt i mer permanent boende då man blir äldre. För de kommuner där fritidsboendet ökat under åren kan det bli stora kostnader.
Ingen ifrågasätter den rättighet till omsorg för barn och äldre som finns. Det vi ser är dock att ”turistkommunerna” får kostnader för service till personer som är skrivna och betalar skatt i annan kommun. Det bör därför övervägas om inte de mindre ”turistkommunerna” av glesbygdskaraktär bör kompenseras.