Motion till riksdagen
2007/08:Fö6
av Gunilla Wahlén m.fl. (v)

med anledning av skr. 2007/08:5 Redogörelse för svenskt deltagande i den nordiska stridsgruppen


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör avveckla sitt deltagande i den nordiska stridsgruppen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör avsäga sig deltagande i en andra beredskapsperiod år 2011.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att startdatumet för beredskapsperioden bör flyttas fram.

Motivering

I och med Sveriges medlemskap i EU och beslutet att delta i en militär stridsgrupp i EU:s regi har Sverige helt lämnat sin traditionella säkerhetspolitik med grunden i neutralitet, nedrustning samt fredliga lösningar på konflikter. Sverige har också lämnat ett tidigare krav på att de militära insatser som vi deltar i alltid ska ha FN-mandat eftersom en användning av EU:s stridsgrupper enbart kräver att det militära ingripandet sker i överensstämmelse med folkrätten.

I dag är den svenska militära alliansfriheten helt tömd på sitt innehåll. Sveriges samarbete med Nato växer genom att de EU-ledda stridsgrupperna är öppna för Nato-länder samt att Norge, som inte är med i EU men är medlem i Nato, ingår i den nordiska stridsgruppen.

EU militariseras och målet är att bli en militär stormakt. Unionens säkerhetsstrategi är inriktad på militära lösningar på kriser i världen och tillsammans med framför allt USA och Nato försvarar EU först och främst sina egna intressen och värderingar.

Vänsterpartiet är emot denna utveckling och vi anser dessutom att Sverige, som neutralt land, har en mycket viktig uppgift i världen. Som opartisk aktör kan Sverige agera medlare i internationella konflikter och ställa upp som värdland för fredsförhandlingar. Vår neutralitet stärker också vår trovärdighet när det gäller vår biståndspolitik. Ett deltagande i den nordiska stridsgruppen begränsar vår möjlighet att ta vårt internationella ansvar.

Vänsterpartiet ställer sig bakom Sveriges deltagande i de FN-ledda insatserna i Tchad och Darfur men motsätter sig deltagandet i den EU-ledda nordiska stridsgruppen. Vänsterpartiet anser att Sverige bör avveckla detta samarbete. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Estland, Finland, Irland och Norge har visat intresse för att fortsätta samarbetet inom den nordiska stridsgruppen även efter denna beredskapsperiod. Även Sverige har anmält sin avsikt att utifrån erfarenheter från beredskapsperioden 2008 organisera en andra stridsgrupp med start första halvåret 2011. Vänsterpartiet motsätter sig ett sådant åtagande och anser att Sverige redan nu ska avsäga sig ett vidare deltagande. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

I Värnpliktsrådets rapport ”NBG – Fyra månader kvar” riktas kritik mot de svenska förberedelserna kring den nordiska stridsgruppen. Rapporten pekar bland annat på allvarliga brister när det gäller information, utbildning och utrustning. Värnpliktsrådet kritiserar också att informationen om den nordiska stridsgruppen som Försvarsmakten förser de värnpliktiga med ofta är osaklig och missvisande och att det är mycket svårt att få insyn i stridsgruppens verksamhet.

Vänsterpartiet instämmer i Värnpliktsrådets kritik. I regeringens skrivelse ”Redogörelse för svenskt deltagande i den nordiska stridsgruppen” kommenteras inte de påtalande bristerna och ingen redogörelse ges för vilka åtgärder som gjorts för att komma till rätta med problemen. För att det ska bli möjligt att göra en korrekt politisk bedömning av den svenska delen av den nordiska styrkans färdigheter krävs det en komplett redogörelse av bland annat vilken utrustning de har, vilken utbildning de har fått, vilka övningar som har genomförts, vilka tjänster som inte är tillsatta samt hur det socialpsykologiska arbetet för deltagarna och deras anhöriga före, under och efter utlandstjänstgöringen ser ut. Av den knapphändiga information som har kommit går det till exempel inte att utläsa hur man har jobbat med jämställdhet och andra diskrimineringsfrågor i gruppen eller hur man planerar att arbeta med FN-resulotion 1325 på plats i andra länder. Det finns heller ingen information om hur samövade de olika grupperna är eller hur eventuell evakuering ser ut.

Vänsterpartiet anser att de svenska soldaternas säkerhet i nuläget inte kan garanteras och på grund av detta bör Sverige öppet erkänna till EU att vi inte klarar av vårt åtagande. Tidsschemat för den nordiska stridsgruppen måste omprövas och startdatumet för beredskapsperioden flyttas fram. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 26 oktober 2007

Gunilla Wahlén (v)

Marianne Berg (v)

Hans Linde (v)

Lena Olsson (v)

Alice Åström (v)