Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett civilt test- och övningscentrum i Arvidsjaur.
I samband med försvarsbeslutet 2004 och nedläggningen av regementet K 4 beslutades det att utveckling av ett civilt test- och övningscentrum (CTÖ) i Arvidsjaur skulle utredas. Resultatet av denna utredning lämnades i slutet av juni 2006, varefter remissvar från flertalet instanser begärts och inkommit.
Utredningens förslag är att centret ska ha sitt administrativa centrum i Arvidsjaur och att dess verksamhetsfält operativt ska spänna från Älvdalens skjutfält i söder upp till Kirunas fjällvärld i norr. Förslaget bygger på att centret ska vara aktivt inom det så kallade vidgade testbegreppet, vilket innebär att fullskaliga tester av olika produkter och tjänster genomförs. Exempel på tänkbara områden kan vara kläder och materiel eller utbildningar av olika personalgrupper under subarktiska förhållanden.
Ett samlat kompetenscentrum med olika aktörer om kylans inverkan på olika typer av materiel samt träning och utbildning av personal borde vara av nationellt intresse för ett land i norra delen av Europa. Utredningens förslag om upprättande av centrum är också av yttersta vikt för den fortsatta utvecklingen för Arvidsjaur efter regementsnedläggningen, och även angelägen för framtida tillväxt i hela Norrbotten.
Idén är att centret utifrån kundens specifika behov skulle nyttja de redan befintliga kunskapscentren som finns inom olika områden, exempelvis köldmedicin, Luleå tekniska universitet (LTU), fjällräddarna och liknande, men även använda befintliga fysiska lokaliteter som Piteå hamn, Tåme skjutfält eller högfjällsområdet runt Abisko. CTÖ skulle agera tillsammans med andra kunskapscentrum eller FoU-avdelningar och välja plats för genomförandet allt efter kundens specifika önskemål och behov.
Man har i utredningen även föreslagit ett samarbete med den militära kompetens som finns inom detta område. CTÖ skulle också understödja uppbyggandet av Försvarsmaktens initierade arbete för att få igång internationell test- och övningsverksamhet inom det rent militära området. Förslaget innebär också ett ökat nyttjande på militära faciliteter, exempelvis skjutfält. En höjd beläggning genererar intäkter och därmed skulle CTÖ bidra till att behålla, eller till och med förstärka, den militära infrastrukturen i Norrland.
Sammanfattningsvis skulle ett CTÖ i Arvidsjaur ha en stor betydelse för hela Norrbottens län och stärka Norrbottens profil som internationell testregion med visionerna om Bothnia Testsite. Det knyter direkt an till den inriktning som länet tagit i sitt regionala tillväxtprogram. Förslaget förstärker kopplingen mellan LTU och näringslivskunder för FoU-uppdragsverksamhet. Dessutom skulle det förstärka den militära infrastrukturen i Norrland.
Det är angeläget att regeringen skyndsamt fattar nödvändiga beslut för att driva frågan om CTÖ vidare.