Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett avskaffande av den allmänna värnplikten
Allt fler länder har eller är på väg att överge den allmänna värnplikten. Ungern, Tjeckien, Slovakien, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Portugal och Italien är alla exempel på länder som har eller som inom en snar framtid kommer att övergå till andra system. Det är hög tid att också Sverige ser över det rådande värnpliktssystemet.
Idag rycker endast drygt fem procent av en årskull ut i militärtjänst. Att ens kalla det för allmän värnplikt är mycket tveksamt. Trots den mycket begränsade omfattningen av antalet värnpliktiga är det fortfarande obligatoriskt för alla svenska män att mönstra. Man kan onekligen ifrågasätta den ordningen, inte minst med anledning av de mycket stora summor pengar som detta kostar staten varje år.
Värnplikten är idag i stort sett frivillig, få som vill slippa göra lumpen tvingas till det. Ändå har vi ett system som kallas för allmän värnplikt och som slukar stora resurser varje år.
Tanken bakom allmän värnplikt bygger i hög utsträckning på resterna av en gammal struktur med invasionsförsvar. Den moderna utvecklingen inom Försvarsmakten har emellertid förändrat bilden av ett framtida hot mot vår nation, som då snarare handlar om oroligheter och konflikter i vår omvärld, terrorhot samt miljöhot.
Försvaret har dessutom så många fler uppgifter idag än att bara skydda våra egna nationella landsgränser mot en invasion. Det handlar då bl a om att försvaret bidrar till att skydda demokrati och alla människors lika och okränkbara värde runt om i världen. Sverige måste därför ta ett ökat internationellt ansvar. Den allmänna utvecklingen innebär då också att hoten mot vår nation har minskat, och framförallt drastiskt har
förändrats under tid.
Sverige bör överväga att införa ett frivilligt system med kontraktsanställda frivilliga specialutbildade yrkessoldater och därmed avskaffa den allmänna värnplikten.
Ett sådant system skulle, med all säkerhet, generera en högre kvalitet inom Försvarsmakten, samtidigt som det skulle kunna ta mindre resurser i anspråk. Kontrakteringen skulle kunna ske genom att alla ungdomar som vill får lov att genomgå en mönstring och att de som anses lämpliga ska ges möjlighet att skriva på ett tidsbegränsat kontrakt med Försvarsmakten. Genom mönstringen undviker man risken att olämpliga personer dras till Försvarsmakten som annars är ett av argumenten mot ökad frivillighet.