Motion till riksdagen
2007/08:Fö251
av Monica Green m.fl. (s)

Förläggning av Pansarmuseet till Skövde


s45260

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förlägga Pansarmuseet till Skövde.

Motivering

Idag finns Pansarmuséet i Axvall. Det invigdes i augusti 1969 och är i sitt slag ett av de yngsta i världen. I förhållande till vårt lands storlek är det dock ingalunda det minsta. Det har en mycket fin och representativ samling av objekt.

Stridsvagnar i modern mening har använts sedan det första världskriget. Svenska arméns första stridsvagnstyp är en stridsvagn m/21, som är från tiden för första världskriget och av utländsk konstruktion. Sedan dess har stridsfordonsteknisk utveckling bedrivits relativt intensivt även i vårt land. Resultatet av detta arbete har blivit att vi tagit fram flera svenska stridsfordonstyper, som väckt uppmärksamhet även i andra länder.

I museet fanns vid invigningen 27 stridsfordon, representerande utvecklingen under 50 år och i sju länder. Idag disponerar pansarmuseet över 50 fordon, huvudsakligen sådana som visar utvecklingen i Sverige samt vissa utifrån anskaffade vagnar. Så gott som alla fordon är körklara och funktionsdugliga.

Intressanta stridsfordonskomponenter kan man också studera i form av separata objekt såsom motorer, kopplingar m.m. En del av dessa är uppskurna så att deras inre konstruktion kan studeras. I en stor monter finns modeller i liten skala av typiska stridsfordon från olika länder.

Det har stått klart i flera år att pansarmuseet kommer att flytta från Axvall. Lokalerna där håller inte måttet och Axvall anses ligga för avsides. Pansarmuseet kan med fördel flyttas till Skövde med de omkring 100 olika pansarfordon som finns i Axvall, vilket årligen lockar omkring 7.000 besökare. Skövde är en mycket lämplig plats för museet och många intressenter såsom kommunen, näringslivet, föreningslivet och Skövde Garnison kan hjälpas åt för att det ska bli möjligt.

Armémuseum tycker att Skövde, som fortfarande har ett pansarregemente vore en bättre plats för museet, och har länge arbetat för en flytt dit. Besökarna har många frågor, exempelvis om hur det är att sitta i en stridsvagn, och om det smäller inne i vagnen när man skjuter. Så länge det finns ett försvar i Skövde kan man få dit pansarutbildat folk som svarar på den typen av frågor.

Stockholm den 4 oktober 2007

Monica Green (s)

Carina Ohlsson (s)

Urban Ahlin (s)

Patrik Björck (s)